Suze
screenshoot/Twitter
Suze, Foto: screenshoot/Twitter

Kada je 25-godišnjakinja otišla u ambulantu sa krvavim suzama koje su curile iz oba oka, bila je to njena druga takva epizoda u poslednja dva meseca, izvestili su nedavno lekari, prenosi Lajv sajens.

Krvave suze su retko stanje poznato kao hemolakrija, a može imati različite uzroke. U slučaju ove žene, međutim, oči su inače bile normalne i nije bila bolesna ili povređena. Međutim, oba slučaja kada je imala krvave suze poklopila su se s početkom njenog menstruacionog perioda, napisali su lekari u izveštaju o slučaju.

Uobičajena menstruacija ponekad može izazvati ciklično krvarenje izvan materice. Grimizne suzne kapi žene verovatno su predstavljale krajnje neobičnu konvergenciju dvaju uslova – krvarenja van materice i hemolakrije - što je dovelo do krvavih suza izazvanih periodom, navodi se u izveštaju.

Iako su grimizne suze žene izgledale alarmantno, kada su je lekari pregledali, ustanovili su da joj oči nisu oštećene, a krvave suze nisu praćene glavoboljom, vrtoglavicom ili drugim simptomima zdravstvenog problema. Niti je bilo znakova abnormalnosti u njenim sinusima, suznim kanalima ili u samim krvavim suzama, napisali su istraživači u martovskom izdanju časopisa BMJ Case Reports.

Uobičajeni uzroci hemolakrije uključuju upalu, traumu, lezije, tumore, hipertenziju, bolesti poput žutice i anemije i vaskularne poremećaje, navodi se u izveštaju objavljenom 14. februara od strane Nacionalnog centra za biotehnološke informacije.

Ali nakon što su isključili ove moguće uzroke krvavih suza kod ove pacijentkinje, lekari su identifikovali izvor kao menstruacionog krvarenja izvan materice, koje može da prouzrokuje krvarenje iz nosa, ušiju, pluća, bradavice, creva, pa čak i kože, kao i iz očiju, pisali su lekari.

Zapravo, žena je rekla da je takođe imala krvarenje iz nosa prvi put kad je plakala krv.

Poznato je da hormonalne promene utiču na određene vrste očnog tkiva; na primer, krivina i debljina rožnjače mogu da variraju „tokom različitih faza menstrualnog perioda, trudnoće i laktacije“, što bi moglo da objasni zašto je menstruacija žene izazvala krvarenje iz očiju, navodi se u izveštaju.

Nakon tri meseca hormonalne terapije žena nije imala dodatnih incidenata sa krvarenjem.

„Ovo je redak i neobičan klinički slučaj“, napisali su lekari, dodajući da u bilo kojoj novijoj naučnoj literaturi nije bilo ničeg sličnog tome. Međutim, bilo bi potrebno više istraživanja kako bi se tačno razumelo šta je uzrokovalo krvave suze žene i utvrdilo kako se takvim stanjem može efikasno dugoročno upravljati, zaključili su istraživači.