novac, bogatstvo, zarada
shutterstock
novac, bogatstvo, zarada, Foto: shutterstock

Ne, nisu Mućke, već istinita priča. Svi se sećaju kako su se u legendarnoj seriji obogatili Del i Rodni, tako što su prodali sat koji su držali u garaži 16 godina ne znajući da se radi o časovniku koji vredi više od četiri miliona funti. Naravno, to je sve bio plod mašte scenariste Mućki, ali ovih dana se sličan scenario desio u realnom životu. 

Zaboravljena vaza, kupljenja za 56 dolara, prodata je u subotu na aukciji u Hongkongu za devet miliona dolara pošto je otkrivena u domu 80-godišnje žene u Evropi. Vaza koju je ugledna aukcijska kuća Sotebis opisala kao "izgubljeno remek-delo", redak je primerak iz 18. veka. Provela je 50 godina u kući u zabačenom delom centralne Evrope okružena mačkama i psima,

Neobična vaza u kojoj se plavo-beli porculan vidi kroz mrežastu strukturu napravljen je za cara Kijalonga koji je vladao Kinom više od 60 godina.

- Začuđujuće je da je izuzetno krhka vaza preživela pola veka u kući okružena kućnim ljubimcima - kazao je direktor azijskog Sotebisa Nikolas Čau.

Vaza dvostruko oslikanih “zidova” tek je jedna od nekoliko sličnih u svetu koje su izrađene od 1742 do 1743. Kruškolika vaza primerak je stila porcuelana "jangcai" kog karakteriše uklapanje zapadnih boja i emajliranje u izradi. Kako navodi CNN, pretpostavlja se da je vlasnica nasledila vazu, a aukcijska kuća nije otkrila u kojoj državi je pronađeno ovo izgubljeno remek-delo. Ona je pozvala procenitelje da pogledaju njenu kinesku zbirku. Stručnjaci Sotebija pronašli su zapis o njoj u arhivima pekinškog Zabranjenog grada.