Sela u Belorusiji
Printscreen/YouTube
Sela u Belorusiji

Printscreen/YouTube

Sela u Belorusiji, Foto: Printscreen/YouTube

Gotovo niko nije čuo za dva ruska sela koja su odsečena od okoline: Sankovo i Medvežje. Ova mesta izgubljena u beloruskim močvarama retko posećuju i Rusi i Belorusi, piše RBTH.

I dalje nije sigurno kako su nastala, a sve priče se svode na to da je nekoliko Rusa kupilo parče zemlje da bi se naselili.

Nakon Drugog svetskog rata sela su ostala odsečena od Rusije, pošto je pojas zemlje koji ih je povezivao sa maticom zvanično postao deo Beloruske sovjetske republike. Ipak, pošto su obe republike bile deo SSSR-a, to je imalo malo uticaja na stanovnike.

Tokom godina ovo je ostalo malo naselje: imalo je kolektivnu farmu, klub, prodavnicu i groblje. Svaki stanovnik imao je jedno od četiri prezimena uobičajena u toj oblasti: Dobrodej, Pesenko, Molčanov ili Spravcev.

Sela u Belorusiji

Printscreen/YouTube

Sela u Belorusiji, Foto: Printscreen/YouTube

- Naše selo je imalo jednu ulicu. Kuće su se nalazile levo i desno od nje, i svi smo živeli kao jedna porodica. Nikada nismo zaključavali vrata, svaka kuća je uvek bila otvorena - prisetila se Antonina Dobrodej, bivša stanovnica eksklave u intervjuu za beloruski Sputnjik.

Seosku idilu će ipak prekinuti tragedija koja je odjeknula celim svetom.

Kada se černobiljska katastrofa dogodila 26. aprila 1986. godine, radioaktivni otpad je zatrovao velike delove teritorije Ukrajine, Rusije i Belorusije. Smeštena u blizini granice ove tri države, sela Sankovo-Medvežje moralo je biti evakuisano radi bez bednosti stanovnika.

Antonina Dobrodej je imala samo šest godina kada se to dogodilo, ali se seća kako su im "zaplenjene" krave zato što je bilo opasno piti mleko. Celo područje je označeno kao zabranjena zona, i stanovnici su morali da se presele.

Pošto su sela bila napuštena, kuće su oronule. Danas u ovom području niko ne živi, jer se još uvek smatra zagađenim i opasnim.

Moguće je posetiti eksklavu uz dozvolu beloruskih vlasti, pošto je ruski komad zemlje okružen zatrovanom beloruskom šumom koja se ne može zaobići.

Bivši stanovnici sela Sankovo i Medvežje ponekad se vrate da posete groblje na kojem počivaju njihovi preci. Usamljeni lokalni predstavnik beloruskih vlasti po imenu Vladimir Mamlukov upozorava retke posetioce da ne beru pečurke ili bobice, jer one i dalje predstavljaju opasnost za ljude.

Mamlukov uvek sa sobom nosi pasoš ako namerava da pređe granicu i uđe na teritoriju ruske eksklave, ali nikada nije ni video ruske vlasti koje su mu tražile dokumenta.

Mamlukov je rekao da je nekada postojao stub koji je to područje označavao kao rusku teritoriju, ali ga sada više nema. Zvanično, međutim, ova mala teritorija unutar beloruske šume i dalje pripada Rusiji.

Pročitajte još: