Sanduk kovčeg sahrana
Profimedia
Sanduk kovčeg sahrana

Profimedia

Sanduk kovčeg sahrana, Foto: Profimedia

Da je umesto svoje majke umalo sahranio drugu ženu, njen sin jedinac Branko, koji se do zadnjeg dana brinuo o Ivanki i na čijim je rukama preminula, to je saznao na dan sahrane, u četvrtak, kada su ga nazvali iz “Nasada”.

Ivanka Hrnjak, 86-godišnja žena koja je preminula u ponedjeljak u svom domu u Zadru, trebala je biti sahranjena u četvrtak u podne na gradskom groblju Belafuža. Međutim, njen se pogreb nije održao zato što je nesrećna žena, na užas i zaprepaštenje svoje porodice, već pokopana dan ranije. Umesto na zadarskoj Belafuži Ivanka je sahranjena u Salima na Dugom otoku, u grobnici druge žene, jer su im “Nasadi”, komunalna firma koja je organizovala oba pokopa, zamenili identitete.

„Bilo je oko 8 sati i 30 minuta kada me nazvala njihova radnica i rekla mi da imaju veliki problem, ali da o tome ne može govoriti preko telefona. Čekao sam ih ispred kuće da dođu i kažu mi “da im je žao, ali da se dogodila zamena identiteta i da je moja majka sahranjena izvan Zadra”. Nisu mi rekli gde je, niti kako su otkrili da su pokopali drugu osobu. Samo da će pokušati s drugom porodicom dogovoriti da danas izvade telo kako bi ja u petak mogao sahraniti majku. Preko svojih veza sam saznao da mi je majka u Salima „ govori Branko Hrnjak koga su nakon toga odveli u mrtvačnicu na gradskom groblju da indentifikuje telo nepoznate žene.

„Rekao sam im da to nije moja majka, da je to meni potpuno nepoznata žena koju sada vidim prvi puta u životu. Nakon toga nazvao me direktor “Nasada”, predstavio se i rekao kako bi “voleo da sve prođe u miru i tišini” i kako će oni “snositi sve troškove za ono što se dogodilo”. Nudili su da plate sahranu. Ne hvala, meni to ne treba, još uvek imamo toliko da bih mogao platiti majčin sprovod“, nastavlja utučeni čovek koji, u trenutku kada bi trebao oplakivati svoju majku, proživljava noćnu moru zbog koje je u porodičnu grobnicu umalo pokopao potpuno nepoznatu ženu. I da je njemu potpuno nepoznata porodica na otoku već sahranila njegovu majku.

„Svestan sam ja trenutne situacije u našem društvu i svega što nas okružuje, ali ovo je stvarno nedopustivo. Ovo je neoprostivo. Nema reči opravdanja ni izvinjenja, pogotovo to da im je gužva, kako su mi rekli. Meni to ništa ne znači jer je ovo ispod svake ljudske razine. Sve to što mi nude neka zadrže za sebe, ja sam izgubio majku. Danas u podne trebao sam je sahraniti “, govori dotučeni čovek.

U trenutku kada su novinari razgovarali sa njim, čekao je informaciju o tome kada će biti obavljena ekshumacija na Dugom otoku.

„Obećali su mi da će majku večeras dovesti u Zadar kako bi sutra, u petak, bio pogreb. Nemam auto, ali sam ću ići u Gaženicu da dočekam taj trajekt. Hoću da je vidim, i da budem siguran da je to moja majka. Ja im više ništa ne verujem“, zaključuje Branko Hrnjak.

Bonus video

IMA LI PRAVOG DOMAĆEG KOLAČA BEZ DLAKE? Mi smo se našalili sa pitanjem, a odgovori su urnebesni!