FBI
EPA
FBI, Foto: EPA

Nakon što je u Sijetlu oslobodio putnike i posadu, naredio je pilotima da polete za Meksiko, a potom je skočio s padobranom kroz zadnja vrata sa 200.000 dolara, negde iznad šumovitog terena Vašingtona.

Nikada više nije viđen i to je do dan-danas ostao jedan od najmisterioznijih slučajeva u američkoj istoriji.

Bio je to dan pred Dan zahvalnosti i Amerikanci su širom zemlje žurili da se što pre okupe sa svojim porodicama.

Jedan od putnika koji je kupio "last-minute" kartu bio je i muškarac koji se predstavio kao Den Kuper, a putovao je od Portlanda do Sijetla.

Međutim, ubrzo nakon poletanja, Kuper je mladoj stjuardesi Florens Šafner predao jednu poruku. Misleći da je on samo jedan usamljenik koji je tražio njen broj telefona, ignorisala ju je, ali joj je Kuper poručio da pogleda ponovo.

"Imam bombu", pisalo je. Naredio je Florens da sedne pored njega i polako otvori njegovu torbu kako bi se uverila da je unutra zaista bomba.

Imao je zahteve - da avion sleti u Sijetl gde će se napuniti gorivom, ali i dodatnim teretom - 4 padobrana i 200.000 dolara. Drugim putnicima je rečeno da im je let odložen zbog mehaničkog problema, a zapravo, avion je kružio iznad Pacifika oko 2 sata dok je organizovano prikupljanje novca.

"Nije bio nervozan, činilo se i da je fin. Nije bio surov ili bezobrazan", rekla je Tina Maklov koja je tada bila deo kabinskog osoblja.

Kuper je naručio piće i platio ga dok su kružili. Ubrzo je avion sleteo i novac je donesen, kao i padobrani. Osoblju i putnicima je rekao da se gube, a pilotima je naložio da ga odvedu u Meksiko.

Kada su mu rekli da ne mogu bez još jednog dodatnog punjenja goriva da ga odvedu na željenu lokaciju, došli su do kompromisa - rekao im je da se upute u Rino, u Nevadi.

Međutim, posle jedno pola sata, Kuper je iskočio iz aviona u kišovitu noć.

Nisu ga spazili ni lovci koji su dobili zadatak da prate avion.

Tako je Kuper odleteo u istoriju, a i njegovo pravo ime je i dalje nepoznato. Mediji su ga potom greškom prozvali D.B. Kuper.

Nije jasno ni da li je ikada preživeo taj skok, ali je manju sumu novca pronašao dečak Brajan Ingram (8) dok je bio na kampovanju sa porodicom.

Novi dokumentarac pokušava da otkrije ko bi mogao biti misteriozni Kuper.

Duen Veber, kriminalac koji je priznao pljačku na samrti; Barbara Dejton, pilot, inače prva osoba koja je u Vašingtonu promenila pol ili Lin Dojl Kuper, ratni veteran koji se na Dan zahvalnosti 1971. pojavio u svom porodičnom domu sa neobjašnjivim povredama i isto tako neobjašnjivim bogatstvom.

Ipak, sumnja se da je glavni osumnjičeni Ričard Mekoj junior, odlikovani borac iz Vijetnama i stručnjak za eksplozive koji je 1972. godine oteo avion na skoro isti način i izvukao se sa 500.000 dolara.

Mekoj je za tu otmicu naposletku uhapšen, ali je pobegao uz pomoć pištolja koji je bio napravljen od sapuna. Ubijen je kada su agenti FBI pokušali da ga uhvate drugi put, prenosi Dejli star.

Njegova žena je potom tužila dva agenta FBI koja su u knjizi tvrdila da je on bio D.B. Kuper, a ona njegova saučesnica.

Da li je to bio zaista Mekoj ili je otmičar aviona i dan-danas živ i neotkriven, neće se još dugo znati.