Doktorka upozorila kakve su posledice ukoliko nosimo jednu masku duže vreme, ali i pružila savete kako sprečiti simptome ako do njih dođe
alo.rs
maska
maska, Foto: shutterstock

Nošenje jedne iste maske duže vremena može da izazove probleme s oralnim zdravljem, a neki od simptoma su suva usta, neugodan zadah, pa čak i bolesti usta.

Već smo naučili da zaštitne maske pomažu u sprečavanju širenja zaraznih bolesti, poput virusa Kovid-19, štiteći i vas i one s kojima dolazite u kontakt. Ova vrsta barijere pomaže u zaustavljanju respiratornih kapljica da se dalje šire vazduhom i prenose na druge ljude, kada osoba koja nosi masku kašlje, kija, razgovara ili povisuje glas. Ali da bi zaista bilo tako, izuzetno je važno da se maske redovno menjaju i da budu čiste, jer u suprotnom one neće ispuniti svoju svrhu, a vaše oralno zdravlje biće ugroženo.

- Korišćenje i nošenje jedne iste maske duže vremena može stvoriti neželjene efekte, poput problema s oralnim zdravljem. Neki od simptoma mogu uključivati suva usta, neugodan zadah, pa čak i bolesti usta. Težina ovih simptoma je individualna, varira za svaku osobu - objašnjava dr Nataša Pejčić, doktor medicinskih nauka-stomatologije i otkriva koje su najčešće posledice nošenja prljavih maski.

Suva usta

Kserostomija ili simptom suvih usta javljaju se kada nemate dovoljno pljuvačke koja održava vlažnost u ustima. Suva usta ne samo da otežavaju ishranu, govor i gutanje već i povećavaju šanse za razvoj karijesa i drugih oralnih infekcija.

Loš zadah

Vaša ishrana, vaše oralno-higijenske navike i suva usta mogu uzrokovati halitozu, poznatiju kao loš zadah. Dugotrajno nošenje i nemenjanje maske može pojačati suvoću usta, ali takođe zadržava neugodan miris izazvan lošom oralnom higijenom ili konzumiranjem namirnica, intenzivnog mirisa hrane, poput belog luka.

Kako sprečavati ove simptome?

-Obavezno nosite zaštitnu masku, ali je važno da ona bude čista ili, ako je maska jednokratna, redovno je menjajte.

-Usredsredite se na rutinsku nege usne duplje. Dva puta dnevno perite zube, a jednom dnevno čistite zube koncem ili interdentalnim četkicama. Obavezno koristite odgovarajuću tehniku pranja da biste očistili sve delove usne šupljine.

-Osvežite usnu duplju između pranja zuba. Zamolite stomatologa da vam preporuči sredstvo za ispiranje usta koje ne pogoršava suvoću usta i bori se protiv bakterija. Između dva pranja zuba možete na taj način osvežiti dah i boriti se protiv bakterija. Žvakanje žvakaće gume bez šećera takođe može pomoći u popravljanju zadaha.