komarci, florida, modifikovani komarci
youtube- printsc.
komarci, florida, modifikovani komarci

youtube- printsc.

komarci, florida, modifikovani komarci, Foto: youtube- printsc.

Cilj ovog projekta je smanjenje prirodne populacije tropskih komaraca (Aedes aegipti), koji prenose mnoge bolesti, uključujući groznicu i virus Zika.

Inicijativu je odobrio Florida Keis . Proces će se odvijati tokom dvogodišnjeg ciklusa koji započinje 2021. godine. Britansko biotehnološko društvo će pustiti modifikovane komarce radi parenja sa tropskim komarcima koji se prirodno javljaju u divljini. Stručnjaci se nadaju da će se laboratorijski insekti, koje će formirati mužjaci koji ne grizu, povezati sa ženskim komarcima, koji mogu preneti opasne bolesti.

Kompanija je rekla da bi genetski modifikovani program puštanja insekata mogao uštedeti troškove godišnjeg prskanja komaraca. Takođe se odnosi na uspeh projekta u Brazilu, gde su za 13 nedelja smanjili broj bolesti izazvanih ubodima tropskih komaraca za 95,1% .

Međutim, projekat su kritikovala neka udruženja za zaštitu životne sredine. Prema Hansonu iz Međunarodnog centra za procenu tehnologije, „administracija je potrošila milione dolara novca poreskih obveznika na eksperiment u stilu Jurskog parka“.

BONUS VIDEO