jezero
RINA
jezero

RINA

Foto: RINA

Ušuškano na obroncima Tare, selo Zaovine jedno je od najživopisnijih sela u Srbiji. Međutim, to je i selo u kom se ostvarilo i proročanstvo čuvenih Tarabića koji su davno napisali da će „Drina jednog dana poteći uzbrdo“. Tada je to svima delovalo nemoguće, ali 1980. godine izgradnjom brane stvoreno je Zaovinsko jezero i tada su mnoge stvari postale jasnije. Iako veštačko, ovo jezero je pravi raj na zemlji, oaza gde dolaze brojni domaći, ali i strani gosti kako bi uživali u svim prirodnim lepotama.

„U toku letnjih meseci na jezeru možete videti veliki broj turista. Vrlo je popularno i kod ronilaca koji su česti gosti, ali i kod ribolovaca jer je u ovim vodama evidentirano 14 vrsta riba, izuzetno je bogato potočnom i kalifornijsom pastrmkom. Najčešći su domaći gosti, ali često možete na obalama čuti francuski, nemački i ruski jezik“, kaže Ranko Milanović iz NP Tara.

jezero

RINA

Foto: RINA

Zaovinsko jezero nalazi se u južnom delu Tare, razliveno je u zvezdastom obliku i smaragdno zelene boje. Pored tog velikog, na istom području nalazi se i nekoliko manjih jezera – Kruščica, Spajići i Lipovica. Selo Zaovine poprilično je rasporostanjeno, sa brojnim zaseocima i upravo u jednom od njih čuveni Josif Paničić poronašao je endemsku vrstu – Pančićevu omoriku.

Tara

RINA

Foto: RINA