Aerodrom u Denveru
Tanjug
Aerodrom u Denveru

Tanjug

Foto: Tanjug

Zemlje Šengen zone, u kojoj je putovanje bilo olakšano sve do pandemije, sada šalju različite signale posetiocima. Evropska komisija je pozvala na ponovno otvaranje unutrašnjih granica bloka do kraja juna. Ali mnoge zemlje su, zbog rasta broja zaraženih korona virusom uvele sopstvena pravila. Sledi vodič situacije na granicama u Evropi.

Austrija

Austrija je 4. juna otvorila svoje kopnene granice sa Nemačkom, Švajcarskom, Lihtenštajnom, Slovačkom, Slovenijom, Mađarskom i Češkom Republikom. Neće biti ulaznih provera, osim za one koji dolaze iz Italije. Za sve ostale koji stignu u Austriju, na primer vazdušnim putem, važi da moraju da imaju lekarsku potvrdu da su negativni na KOVID-19. Ulaz vazdušnim putem zabranjen je građanima koji dolaze iz zemalja van Šengenskog prostora.

Belgija

Belgijske granice su zatvorene, a državljanima su zabranjena nebitna putovanja u inostranstvo. Vlada je najavila da će od 15. juna ponovo otvoriti granicu za građane iz EU, Velike Britanije i četiri druge šengenske zemlje (Švajcarska, Lihtenštajn, Island i Norveška).

Belgija

EPA

Belgija, Foto: EPA

Bosna i Hercegovina

Granica je trenutno otvorena samo za građane susednih zemalja - drugi inostrani dolasci nisu dozvoljeni. Postoje izuzeci od toga, poput vozača teretnih vozila, rezidenata i diplomata.

Bugarska

Bugarska je 1. juna otvorila granice za državljane EU, Velike Britanije, San Marina, Andore, Monaka, Vatikana, Srbije i Severne Makedonije, kao i za medicinske radnike i članove porodica bugarskih državljana.

Crna Gora

Granice Crne Gore su od 1. juna otvorene za građane 26 zemalja bez karantina i samoizolacije, odlučilo je Nacionalno koordinaciono telo. Ulazak u Crnu Goru dozvoljen je stanovnicima Slovenije, Islanda, Hrvatske, Slovačke, Švajcarske, Albanije, Austrije, Norveške, Monaka, takozvanog Kosova, Nemačke, Grčke, Mađarske, Danske, Litvanije, Letonije, Luksemburga, BiH, Bugarske, Izraela, Irske, Češke, Finske i Estonije, a sa tim zemljama dozvoljen je i vazdušni i pomorski saobraćaj.

Da bi građani Srbije mogli nesmetano da ulaze u Crnu Goru neophodno je da zeleno svetlo da Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore.

Hrvatska

EPA / Antonio Bat

Hrvatska, Foto: EPA / Antonio Bat

Hrvatska

Hrvatska je sada otvorila svoje granice za državljane iz Češke, Mađarske, Austrije, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Slovenije, Nemačke i Slovačke. Hrvatska je 11. maja ponovo otvorila svoje granice za posetioce iz EU / EEA i Velike Britanije, pod uslovom da imaju obezbeđen smeštaj u zemlji.

Kipar

Kipar nastavlja turistička putovanja 9. juna i učiniće to u dve različite faze. Zemlja će takođe pokriti zdravstvene troškove u slučaju kontaminacije korona virusom na mediteranskom ostrvu. Prvo otvaranje počelo je 9. juna i to za putnike koji dolaze iz Grčke, Malte, Bugarske, Norveške, Austrije, Finske, Slovenije, Mađarske, Izraela, Danske, Nemačke, Slovačke i Litvanije, ali oni će morati da dobiju zdravstveno uverenje koje dokazuje da su zdravi tri dana pre dolaska. Od 20. juna, dozvoliće se ulazak ljudima iz Švajcarske, Poljske, Rumunije, Hrvatske, Estonije i Češke takođe uz zdravstveno uverenje.

Češka

Granice s Austrijom i Nemačkom ponovo su otvorene 5. juna, 10 dana ranije nego što se očekivalo. Od 27. maja zemlja je otvorila granicu sa Slovačkom i Mađarskom, ali s ograničenjima. Stanovnici država članica EU mogu da uđu da obavljaju ekonomske aktivnosti, da posećuju rođake ili da studiraju na univerzitetu, a svi će morati da pokažu zdravstveno uverenje.

Navijači Danske

AP

Navijači Danske, Foto: AP

Danska

Granice su zatvorene za strane putnike. Trenutno mogu u Dansku da uđu samo stanovnici Danske, Grenlanda ili Farskih strva ili oni koji imaju „dostojnu svrhu“. Od 15. juna Kopenhagen će otvoriti svoje granice za turiste iz Nemačke, Islanda i Norveške. Od 8. juna, ostalim državljanima EU, kao i državljanima Velike Britanije, nije dozvoljen ulazak u Dansku do kraja leta.

Estonija

Ova zemlja je otvorila granice prema baltičkim susedima 15. maja. Od 1. juna granice su otvorene za putnike iz EU i Velike Britanije. Oni koji dolaze iz zemalja sa visokom stopom infekcije moraće da se samoizolujuu tokom dve nedelje.

Finska

Najkraće do 14. juna biće zatvorene kopnene granice Finske, sem za radnike iz Šengen zone.

Finska zastava

Profimedia

Finska zastava, Foto: Profimedia

Francuska

Premijer je najavio plan da ponovo otvori granice ka zemljama EU i Velikoj Britaniji od 15. juna. Za sada su u Francusku dozvoljena putovanja samo od esencijalnog značaja.

Putnici koji stignu iz Velike Britanije ili Španije biće podložni dobrovoljnom karantinu. Oni izvan EU ili Velike Britanije još uvek neće moći da putuju u Francusku osim u izuzetnim okolnostima.

Nemačka

Nemačka će od 15. juna otvoriti granice prema susedima Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i Danskoj.

Međutim, ograničenja za ulazak građana iz takozvanih trećih zemalja u Nemačku važiće do kraja juna. Nemačka će od 16. juna dozvoliti ulazak sezonskih radnika iz država članica Evropske unije i zone Šengena, bez ikakvih restrikcija.

Od utorka građani EU i Švajcarske moći će bez kontrole i karantina da uđu u Nemačku.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer rekao je da se još ne zna tačno kada će biti doneta odluka i o popuštanju mera prema građanima koji nisu iz zemalja EU.

Nemačka, Korona

Tanjug/AP

Nemačka, Korona, Foto: Tanjug/AP

Grčka

Ova zemlja svoje granice otvara u tri faze. U prvoj samo ograničeni broj letova sme da sleti u Atinu, a svi putnici moraju da budu testirani i da budu u karantinu nedelju odnosno dve nedelje u zavisnosti od rezultata testa. Od 15. juna počinje druga faza. Putnici koji dolaze iz Albanije, Australije, Austrije, Severne Makedonije, Bugarske, Nemačke, Danske, Švajcarske, Estonije, Japana, Izraela, Kine, Hrvatske, Kipra, Letonije, Libana, Novog Zelanda, Litvanije, Malte, Crne Gore, Norveške, Južne Koreje, Mađarske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Češke i Finske - biće podvrgnuti nasumičnim testovima i bez dodatnih ograničenja. Treća faza od 1. jula podrazumeva otvaranje i drugih aerodroma u Grčkoj, a putnici će biti nasumično testirani.

Island

Island bi trebalo da se ponovo otvori za putnike iz EU i Velike Britanije 15. juna. Turisti će se testirati po dolasku. Nekoliko sati kasnije dobiće rezultat na svom telefonu, nakon preuzimanja aplikacije za praćenje. Vlasti tek treba da razjasne procedure za one koji budu pozitivni na koronu.

Irska

Irske zdravstvene vlasti trenutno zahtevaju od svakoga ko dođe u Irsku, osim iz Severne Irske, da se po dolasku 14 dana samoizoluju, uključujući irske stanovnike.

Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

Italija

Italija je svoje granice otvorila 3. juna za građane EU, Velike Britanije, šengenskog prostora, Andore i Monaka. Granice su takođe otvorene prema Vatikanu i San Marinu. Putnici koji dolaze iz gore navedenih zemalja neće morati da budu pod karantinom, osim ako nisu bili u nekoj drugoj zemlji 14 dana pre dolaska u Italiju. Do kraja juna bi Italija trebalo da odluči da li će otvoriti granice ka drugi zemljama, među kojima je i Srbija. Krstarenja italijanskim brodovima trenutno su obustavljena.

Letonija

Ova zemlja je 15. maja otvorila granice samo ka susednim Estoniji i Litvaniji.

Litvanija

Granice su otvorene ka Estoniji i Letoniji.

Litvanija

Profimedia

Litvanija, Foto: Profimedia

Luksemburg

Otvorio je granicu sa Nemačkom 15. maja.

Malta

Ova zemlja se 1. jula otvara za turiste. Granice će se ponovo otvoriti putnicima iz Nemačke, Austrije, Kipra, Švajcarske, italijanskih ostrva Sicilije i Sardinije, Islanda, Slovačke, Norveške, Danske, Mađarske, Finske, Irske, Litvanije, Izraela, Letonije, Estonije, Luksemburga i Češke. Za ostale će objaviti u dogledno vreme.

Mađarska

Granice su otvorene prema Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji, iako sa ograničenjima. Oni koji dolaze iz Češke takođe mogu da uđu, putujući kroz Slovačku. Granice su otvorene i sa Hrvatskom uz rezervaciju odmora. Granice s Austrijom i Ukrajinom su zatvorene.

Holandija

Tanjug/AP

Holandija, Foto: Tanjug/AP

Holandija

Zemlja je 19. marta uvela ograničenja putovanja u inostranstvo. Granice su, međutim, otvorene za one koji putuju u Holandiju iz šengenskog prostora, ali oni moraju da poštuju mere opreza. Za one koji dolaze izvan šengenskog prostora sva nebitna putovanja zabranjena su do 15. juna.

Norveška

Norveška je zatvorila svoje granice, ali oni koji žive ili rade u zemlji mogu da uđu, a aerodromi su otvoreni. Ministarstvo inostranih poslova zemlje savetuje protiv svih međunarodnih putovanja koja nisu strogo potrebna do 20. avgusta. Od 15. juna ljudi iz Danske moći će da uđu u Norvešku. Do 20. jula biće razmatrana izuzeća za neke obližnje evropske zemlje, prenosi "Juronjuz".

Poljska

Poljska će otvoriti granice sa drugim članicama EU u subotu, 13. juna, najavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

On je rekao da će Poljska dozvoliti međunarodne letove od utorka, 16. juna, radi ponovnog pokretanja ekonomije uprkos povećanom broju slučajeva virusa korona u toj zemlji.

Poljska

Shutterstock

Poljska, Foto: Shutterstock

Portugal

Preko portugalske kopnene granice sa Španijom dozvoljen je ulazak samo za radnike i zalihe, ali je zatvorena za turiste bar do 15. juna.

Rusija

Rusija je 8. juna saopštila da će delimično ponovo otvoriti svoje granice jer zemlja ublažava ograničenja od korona virusa. Međutim, još nema „određenog datuma“ za nastavak međunarodnih letova, koji su zaustavljeni krajem marta.

Rumunija

Ponovo je otvorena granica samo sa Mađarskom.

Rumunija

EPA

Rumunija, Foto: EPA

Srbija

Granice su otvorene.

Slovenija

Slovenija je ponovo otvorila granice za građane EU 15. maja. Svako ko bi mogao da ima KOVID-19 mora da se samoizoluje tokom 14 dana.

Slovačka

Od 10. juna Slovačka će otvoriti svoje granice prema Nemačkoj, Lihtenštajnu, Švajcarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Kipru, Malti, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Finskoj, Norveškoj, Danskoj i Islandu. Slovačka granica već je otvorena prema Austriji, Mađarskoj i Češkoj.

Španija

Španija je najavila da će otvoriti granice 1. jula. Trenutno samo španski državljani, stanovnici Španije (koji moraju dokazati svoje uobičajeno boravište), prekogranični radnici, zdravstveni radnici ili profesionalci koji brinu o starijim osobama i ljudi koji imaju neki izuzetno bitan razlog, smeju da uđu u zemlju preko španskih luka i aerodroma. Izuzeci uključuju i diplomatsko osoblje i sve vezano za prevoz robe da bi se izbegla nestašica.

Švedska

EPA

Švedska, Foto: EPA

Švedska

Švedska je uvela ograničenja na nebitna putovanja iz zemalja van EU / EEA, osim Velike Britanije i Švajcarske. To ograničenje stupilo je na snagu 19. marta i produženo je do 15. juna.

Švajcarska

Ova zemlja će 15. juna da ponovo otvori granice sa svim zemljama EU, Velikom Britanijom, Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom 15. juna.

Svim stranim državljanima koji trenutno pokušaju da uđu u Švajcarsku bez važeće dozvole boravka ili rada biće odbijen ulaz. Avioni sa putnicimai z inostranstva trenutno mogu ući u zemlju samo preko aerodroma u Cirihu, Ženevi i Bazelu.

Turska

EPA

Turska, Foto: EPA

Turska

Stranim putnicima je ulaz zabranjen do sredine juna.

Velika Britanija

Granice su trenutno otvorene. Od 8. juna posetioci iz inostranstva moraju da se samoizoluju na 14 dana. Međutim, te mere ne važe za ljude koji putuju iz Irske, Kanalskih ostrva ili Ostrva Man. Izuzeci su i zdravstveni radnici koji dolaze da pruže medicinsku pomoć u zemlji.