Zlatko, pas, ljubimac
Alo.rs
Zlatko, pas, ljubimac

Alo.rs

Zlatko, pas, ljubimac, Foto: Alo.rs

Virus korona može da zarazi širok spektar vrsta, uključujući mačke, pse i druge pripitomljene vrste, rekli su stručnjaci sa Univerziteta Istočne Anglije (UEA) i Univerziteta u Minesoti.

U uvodniku časopisa „Virulens“ oni su napisali da kontinuirana evolucija virusa na životinjama praćena prenosom na ljude predstavlja značajan dugoročni rizik za javno zdravlje.

Kućni ljubimci, mačke i psi, možda će kao i ljudi morati da prime vakcinu protiv kovida 19 kako bi se zaustavilo širenje virusa korona, navela je grupa naučnika.

„Nije nezamislivo da bi vakcinacija nekih odomaćenih životinjskih vrsta mogla biti potrebna da bi se suzbilo širenja zaraze“, naveli su naučnici.

Prošle godine je danska vlada usmrtila milione vizona nakon što se ispostavilo da su stotine slučajeva zaraze koronom povezane sa varijantama virusa povezanim sa ovom životinjom.

Profesor evolucione genetike sa UEA Kok van Osterhot rekao je da psi i mačke mogu da se zaraze korona virusom, ali da nisu poznati slučajevi u kojima je došlo do prenosa na ljude.

„Ima smisla razviti vakcine za kućne ljubimce, za domaće životinje, samo kao predostrožnost da se smanji ovaj rizik“, rekao je.

„Moramo biti spremni na bilo kakvu mogućnost kada je kovid 19 u pitanju“, dodao je.

Glavni urednik časopisa „Virulens“ Kevin Tajler kaže da su mačke asimptomatski nosioci virusa.

„Rizik je, sve dok postoje ovi rezervoari virusa, to što on prelazi sa životinje na životinju, a zatim počinju da se razvijaju specifični sojevi koji bi mogli da pređu na čoveka i sve se završi novim virusom“, naveo je Tajler.

Iako smatra da životinje još uvek nisu veliki rizik za širenje korone, naglašava da treba razmisliti o vakcinaciji kućnih ljubimaca i domaćih životinja, prenosi Hafington post.

Bonus video

Naša preporuka