Ivanjica
RINA
Ivanjica

RINA

Ivanjica, Foto: RINA

Budislav Vukašinović iz sela Gleđica koje se nalazi podno Golije kod Ivanjice, imao je nezvane goste. Do njegove kuće došla je mečka sa dva mečeta i napravila haos među košnicama. Uništeno je njih osam, a kako kaže Budislav, kad se sve sabere štete je oko dve hiljade evra.

“Imanje je zaštićeno ogradom, ali bilo je uzadlud. Sve je razvalila i napravila veliku štetu u košnicama. Ovo je prvi put da se spustila do centra sela i sada meštani žive u strahu. Poznato je da se mečka uvek vraća na mesto gde se već nahranila, tako da je očekujemo ponovo u narednim danima. Ja sam budan i dežuram u dvorištu svaku noć”, rekao je Budislav.

Porodica Vukašinović već tri godine bavi se pčelarstvom i košnice godinama stoje na istom mestu, a prvi put se desilo da mečka napravi ovakvu štetu. Njihova kuća nalazi se u samom centru sela, na 15 metara od glavnog puta.

“Deo pčela smo sklonili u Kotražu, jer se plašimo da ako mečka ponovo dođe, šteta će biti potpuna. Nikad nismo bili ovoliko uplašeni, jer znamo da zbog naseljavanja medveda na Goliji, ovih životinja u našoj blizini ima i previše”, izjavio je ovaj pčelar iz Gleđice.