Mačka mačke kućni ljubimac
Shutterstock
Mačka mačke kućni ljubimac

Shutterstock

Mačka mačke kućni ljubimac, Foto: Shutterstock

Mačke su divne životinje ali dobro razmislite pre svega.

Mačke vole društvo. Šta ako se vaše životne okolnosti promene posle usvajanja ili kupovine mace? Realno to je faktor koji ne možete da kontrolišete, nikada se ne zna šta nosi sutra. Radite prekovremeno, nema vas po ceo dan a i dalje na kraju dana želite da vas pozdravi prijateljsko lice?
Imajte na umu da svakoj maci treba nežnosti i igre u toku dana kako ne bi ispoljila destruktivno ponašanje iz čiste dosade. U ovakvim situacijama bi bilo idealno da nabavite još jednu macu, ako ste u mogućnosti, kako bi se njih dve družile dok vi niste tu.

Pre nego što uopšte uzmete mačku, naš savet je da proverite da li vi ili neki član vaše porodice ima alergiju na dlaku. Samo testiranje na alergijske reakcije traje desetak minuta, a rezultati su gotovi odmah. Ako se pak ispostavi da ste baš vi srećnik koji ne može podneti životinjsku dlaku u svojoj blizini,ne očajavajte. Postoje rase mačaka koje imaju nizak nivo alergena na dlaci i koži pa su pogodne za vlasnike sa alergijama.

Obezbedite maci kutak samo za nju. Najjednostavnije što možete da uradite jeste da od ćebeta napravite mesto na kome će mačka udobno da spava i odmara. To može da bude neka veća kutija, jer one vole da se zavlače na mesta gde se osećaju sigurno. Bitna stavka je i wc. Maca će vrlo brzo naučiti gde treba da vrši nuždu. Wc može da bude veća plitka posuda ili kutija sa peskom ili posipom koju treba redovno održavati i čistiti.

Mačke vole da se igraju i vrlo su aktivne. Kupite nekoliko igračaka ili kanapčića. Igračke za zabavu možete i sami napraviti uz malo mašte i kreativnosti (klupko, igračka vezana kanapom koja će glumiti plen…). Da bi vaša ljubimica bila zdrava i srećna mora da bude aktivna kako fizički tako i mentalno.

Ako ne želite da vaš nameštaj bude izgreban i uništen, nabavite maci grebalicu. U boljim pet radnjama naći ćete razne modele penjalica i grebalica, ali naravno to možete sami napraviti i uštedeti dosta novca.

Posvetite maci dovoljno vremena za igru ali i trening. Mačke su životinje koje veoma dobro reaguju na nagrade posle uspešno obavljenog zadatka. Kao nagradu možete koristiti njene omiljene granule ili druge poslastice.

Pročitajte još: