PAS, RETRIVER, ČOVEK, LJUBAV
Shutterstock, ilustracija
PAS, RETRIVER, ČOVEK, LJUBAV

Shutterstock, ilustracija

PAS, RETRIVER, ČOVEK, LJUBAV, Foto: Shutterstock, ilustracija

Rezultati istraživanja pokazali su da 53 posto vlasnika pasa i 60 posto ljudi koji rade iz kancelarije veruje da njihovi psi imaju teskobu zbog razdvajanja. Podaci su pokazali i da vlasnici kućnih ljubimaca svoju anksioznost mogu preneti na psa, zbog čega i on počne tako da se oseća.

Ovakvo stanje manifestuje se kao teška teskoba nakon što je pas ostavljen sam, a iskazuje se lajanjem ili destruktivnim ponašanjem.

Prema ovom istraživanju, najčešći simptomi anksioznosti kod pasa su odlazak u kupatilo, lajanje i zavijanje kad ostane sam, uništavanje predmeta za domaćinstvo, pokušaj bega i slično.

Nekim psima ne smeta da su ostavljeni sami na kraće vreme, ali se onda kasnije javlja teskoba, dok drugi psi loše reaguju čak i kada napustite prostoriju na nekoliko minuta bez da ste im dozvolili da vas slede. Pojava teskobe zbog odvajanja može biti česta kod pasa koji su uzeti u odraslom dobu iz prihvatilišta ili je sam vlasnik može prouzrokovati tako što od početka ne uči psa na odvojenost.

Bez obzira na uzrok zbog kojeg je teskoba nastala i količinu osetljivosti koju vaš pas pokazuje, ona može prouzrokovati velike probleme i uticati na život vlasnika i psa.

Pobrinite se da redovno šetate sa svojim psom. To možda neće odmah rešiti problem, ali nedostatak navedenog sigurno će ga pogoršati. Pre nego se pozabavite sa konkretnim problemom, pobrinite se da je sve ostalo u životu vašeg psa idealno i u skladu s njegovim potrebama.

Nemojte požurivati odvajanje. Započnite tako što ćete biti odvojeni u različitim prostorijama. Kada to savladate, krenite sa ostavljanjem psa u kući prvo nekoliko minuta, a zatim postepeno produžavajte vreme koje pas provodi sam.

Budite spremni na to da će rešavanje problema potrajati nekoliko nedelja ili čak meseci. Budite strpljivi i osigurajte psu dovoljno vremena i svu pomoć kako bi prebrodio teskobu uzrokovanu razdvajanjem i smanjio stres koji mu to stvara.

PROČITAJTE JOŠ: