pas, beba, prijatelji
TikTok printsc.
pas, beba, prijatelji

TikTok printsc.

pas, beba, prijatelji, Foto: TikTok printsc.

Na Zemlji je malo sila čistih poput ljubavi psa prema svom vlasniku. Domestikacija vukova (koji je možda počelo u ovoj pećini ) transformisan kasnije generacije pasa, pretvarajući ih od agresivnih predatora u snopove ljudske-loving radosti (osim Prancer ). Naši četvoronožni prijatelji sada imaju bogatu raznolikost oblika i veličina, ali bez obzira na rasu ili poreklo, ujedinjeni su u svojoj ljubavi prema svojim ljudima. Ljubav često među ljudskim vezama može dovesti do ljubomore, a nova studija možda je pokazala da isto važi i za pse.

Smatra se da je ljubomora društveno ponašanje koje čuva vredne društvene veze štiteći ih od interlopera. Lako je uočiti i protumačiti u radu sa ljudima (koji, što je najvažnije, govore), ali malo je istraživanja ljubomornog ponašanja pasa ili ako uopšte postanu ljubomorni. Ako je verovati vlasnicima, onda ima dosta nepovezanih dokaza (ko ne želi da misli da je njihov pas poseban ), ali malo je na putu čvrstim dokazima osim ovog izdatog beaglea čiji vlasnik mazi druge pse na Red Dead Redemption.

Video je prikazao vlasnike pasa kako miluju predmete u različitim uslovima kako bi utvrdili da li su psi reagovali na neživi predmet na isti način kao i na opažanog rivala (lažno štene). Ne samo da su psi postali ljubomorniji kada je vlasnik mazio lažnog psa (potencijalnog rivala), već su postali ljubomorni i kada je postavljen ekran koji je zaklanjao pogled. U ovom stanju lažni pas nije bio na vidiku, već da je vlasnik mazio nešto što je i dalje bilo vidljivo psu. Njihova ljubomora, uprkos tome što je suparnika zaklonila od pogleda, ukazuje da je ono sa čime su mislili da se događa iza te barijere nešto što su sami umislili.

Poređenja radi, pse malo zanimaju uslovi u kojima je vlasnik mazio predmet neki iako je lažni pas još uvek bio u sobi. „Lažni pas bio je prisutan u sobi u svim stanjima jer smo želeli da osiguramo da psi ne vuku zbog straha, agresije ili interesa prema lažnom psu“, nastavio je Bastos. „Te alternativne hipoteze možemo sigurno isključiti jer su psi snažnije povlačili samo u situacijama koje izazivaju ljubomoru.“

Opažanja se ne mogu smatrati neoborivim dokazom ljubomore pasa, zbog činjenice da ( još uvek ) ne možemo izvršiti izveštaj da bismo potvrdili njihove motivacije. Oni, međutim, pokazuju da psi iskazuju neke od istih stvari ljubomornog ponašanja koje pokazuju ljudi, povećavajući verovatnoću da su naše akcije podstaknute sličnim motivacijama. „Što više bihevioralnih potpisa možemo videti zajednički između ljudi i drugih životinja“, rekao je Bastos, „utoliko možemo biti sigurniji da njihov um funkcioniše na sličan način kao i naš“.