SVADBENI OBIČAJI U SRBIJI Zašto se mlada prenosi preko praga i zbog čega se gađa jabuka?

Svadbenih običaja u Srbiji ima mnogo. Mnogi svadbeni običaji zavise od mesta gde se svadba izvodi, ali ima i onih koji važe za gotove sve prostore u Srbji.

Venčanje Mlada Nevesta Mladoženja Brak
Venčanje Mlada Nevesta Mladoženja Brak, Foto: Shutterstock

Prema narodnom verovanju u Srbiji, ovi običaji budućim supružnicima donose sreću i balgostanje. Osim ove simbolike poštovanje naših običaja uključuje u čin venčanja i rodbinu i prijatelje, pa mogu da budu vrlo zabavni i da razvesele sve goste.

Pre svega svadbe na počinje bez "materine pogače".Mladina majka (u nekim krajevima umesto majke to čini tetka) trebalo bi da ispeče pogaču, koja se tako i zove – materina pogača. Mladencima se uručuje pre svečanog ručka da je lome zajedno. Ko odlomi veće parče pogače, biće gazda u kući. Nešto poput onog modernijeg običaja kada se mladenci takmiče ko će koga pre zgaziti pred matičarem.

Mladi se nakon oblačenja venčanice vezuje tanak crven konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene kola, devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, s lakoćom kojim je pokidan konac, i mlada će se lako poroditi.

mlada venčanica
mlada venčanica, Foto: shutterstock

Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast ili neko od muške rodbine sa mladine strane, postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne može da uđe i odvede mladu sve dok puškom ne pogodi jabuku na drvetu.Običaj je jako star i simbolizuje mladoženjinu sposobnost kao muškarca i lovca. Obaranjem jabuke dokazuje da je sposoban brinuti o svojoj budućoj ženi.

Mladina kapija se kiti svežim cvećem ili tilom u obliku cvetova, a može i da se dekoriše raznim ukrasnim mašnama. Tako okićena kapija se dugo čuva posle venčanja i reprezentuje odlazak devojke iz kuće svojih roditelja. Dekoracija bi trebala da se čuva makar do mladenaca, poznatog verskog praznika koji je posvećen mladim bračnim parovima koji su u toj godini započeli zajednički život. Nekada je pojam Devojačko veče označavao veče prd svadbu kada bi se u mladinoj kuči skupile sve devojke i plele ovakav venac koji bi se ujutru stavljao na ulaz u dvorište.

Pre odlaska na venčanje mlada prima blagoslov od roditelja i nazdravlja sa svatovima. Mlada pije iz staklene čaše, a zatim je baca. Ako se čaša razbije, rodiće muško dete, a ukoliko ostane cela – biće žensko. Običaj je da mlada pre odlaska sa svatovima iz svoje kuće, odigra kolo kako bi je pratila sreća u životu. Jedan od retkih običaja koji se praktikuje i danas na svadbama u gradu. Simbolika je jasna, mlada javno, pred svima, uz blagoslov roditelja odlazi iz kuće.

Prenošenje mlade preko praga je opšte prisutan običaj svugde u svetu. U našem narodu se objašnjava verovanjem da svaka kuća ima svoju zmiju zaštitnicu koja živi ispod kućnog praga ( zmija simbolizuje duhove zaštitnike doma). Kako je nova osoba u kući (mlada) i kako je ne bi uvredila , dok je zmija zaštitnica ne upozna mlada izbegava gaziti prag. Zato je mladoženja i prenosi preko njega i pritom snažno lupa šakom o štok kako bi duhove odobrovoljio i kako bi mladu što pre prihvatili.

Jedan od zabavnijih običaja jeste ispraćanje kuma kući.Kada kum reši da krene kući, ne sme da dotakne zemlju. Zato se uzimaju dve stolice po kojima kum gazi naizmenično jednom pa drugom nogom, a da mu pri tom niko ne pomaže. Ne treba spominjati da je po starom srpskom običaju kum tada u najmanju ruku pripit te je ovaj običaj svojevrstan spektakl.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi