Krdo Milosavljevića
RINA
Krdo Milosavljevića

RINA

Krdo Milosavljevića, Foto: RINA

Neopisivu tugu za umrlim životinjama ublažila je velika humanost, jer su dobri ljudi odmah pomogli ovoj čestitoj porodici iako pomoć nisu ni tražili. Međutim, prepozanili su njihovu bol, ali i gubitak jer im je rad sa konjima i izvlačenje drva bio jedan od osnovnih izvora prihoda.

„Mnogo njih nas je zvalo da pomogne, neki nisu ni zvali, bez reči su nam dovozili konje. To je za nas bilo izuzetno dirljivo, jer se i u našem slučaju pokazalo koliko ima dobrih i humanih ljudi. Sada imamo 34 konja, neke smo dobili, neke smo sami kupili, podizali smo kredite i sada je naše krdo ponovo brojno, a nama oko ranjenog srca sada je bar malo toplije“, rekao je za RINU, Veljko Milosavljević.

Nakon strašnih poplava, njihova pauza je kratko trajala , a čim su stali na noge i opet imali dovoljno konja krenuli su u izvlačenje drva iz planinskih područja. U toku letnjih meseci izvukli su preko 6.000 metara drva.

„Za praznike smo malo odmorili kako dolikuje, ali sezona je i dalje nastavljena. Trenutno šest naših konja izvlači drva na Debelom brdu kod Valjeva, a nastavićemo sa poslom i u narednim mesecima. Znali smo da nema predaje i u tako teškoj situaciji. Moj deda i otac su krvavim radom od jutra do sutra ni iz čega napravili veliko domaćinstvo, a mi nastavljamo tim putem. Na kraju smo godinu završili uspešno, ali samo mi znamo koliko smo prvo suza, a zatim i znoja prolili da sve bude kako treba“, kaže Veljko.

Porodica Milosavljević broji dvanaest članova. Otac Slobodan ponosan je što su njegovi sinovi odlučili da ostanu na selu, ožene se tu i dobiju unuke. Pored konja, u njihovim štalama nalazi se krave i ovce, a svi članovi žive upravo od poljoprivrede.

Pročitajte još: