Zlatar
Shutterstock
Zlatar

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Ako volite planine, predlažemo vam 5 najlepših planina Srbije:

1. Zlatar 

Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje zbog interesantnosti pejzaža, bistre vode bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto-turizma privlači pažnju velikog broja turista.

Zlatar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

2. Tara

U zapadnom delu Srbije, kraj reke Drine, smeštena je jedna od naših najlepših planina – Tara. Zbog velikog prostranstva netaknute prirode, a sa druge strane, odličnih uslova za odmor, mnogi će vam reći da je baš ona naša najlepša planina. Posetite je i prosudite sami.

Banjska stena

Shutterstock

Foto: Shutterstock

3. Rtanj

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji i predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Planina se naglo izdiže iz ravnice i završava skoro potpuno pravilnom krečnjačkom piramidom. Najviši tačka Rtnja je vrh Šiljak.

Zbog svog specifičnog izgleda, u vezi Rtnja se ispredaju razne legende, a neki naučnici pokušavaju da dokažu da je nekada zaista bio piramida.

Rtanj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

4. Stara planina

Masiv po kojem je Balkansko poluostrvo dobilo ime. Sa svojih 550 kilometara dužine spaja dve države – Srbiju i Bugarsku gde je stanovnici zovi Balkan planina. Nalazi se u centralnom delu Balkanskog poluostrva, a prostire u duž granice Srbije i Bugarske od Zaječara do Crnog mora.

Stara planina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

5. Rudnik

Planina Rudnik dominira centralnom Srbijom, odnosno Šumadijom i svedok je burne srpske istorije. Samo stotinak kilometara južno od Beograda, Rudnik je idealan za lagana planinarenja i pešačke ture. Zbog svoje blage klime i velikim brojem sunčanih dana, vazdušne strujanje, 1922 godine Rudnik je proglašen za Vazdušnu banju.

Rudnik planina

Shutterstock

Rudnik planina, Foto: Shutterstock

Ako niste "planinski tip", predlažemo da obiđete najlepše klisure Srbije:

1. Sićevačka klisura

Klisura predstavlja impozantni deo kanjona Nišave i duga je 17 km. Nalazi se na važnom magistralnom pravcu Niš-Sofija i od Niša je udaljena 14 km.

Tok reke Nišave usekao je čudesnu klisuru između severnih ogranaka Suve planine i južnih padina Svrljiških planina i napravila pravi raj za ljubitelje netaknute prirode, raftinga, alpinizma, planinarenja i paraglajdinga.

Sićevačka klisura

Shutterstock

Foto: Shutterstock

2. Đerdapska klisura

Đerdapska klisura je najduži evropski kanjon. Nalazi se na istoku Srbije, smešten u okviru Nacionalnog parka Đerdap – jednog od pet srpskih nacionalnih parkova.

Park obiluje lepotama koje su predmet divljenja čitavog kontinenta, pa je Đerdapska klisura jedna od najposećenijih prirodnih atrakcija u Srbiji.

Dunav Đerdapska klisura Đerdap

Shutterstock

Foto: Shutterstock

3. Ovčarsko-kablarska klisura

Ovčarsko-kablarska klisura se nalazi u centralnom delu Srbije, u okviru Zapadnog Pomoravlja, a razdvaja visoku Šumadiju, na severu, od Dragačeva i Starovlaško-raške visije na jugu. Spada u ona područja Srbije koja svojim prirodnim vrednostima i spomeničkim lepotama privlače pažnju već vekovima.

U njemu se kriju uklješteni meandri, jedna banja i čak 10 srednjevekovnih srpskih manastira. Ovčarsko kablarska klisura, u narodu s pravom nazvana Srpskom Svetom gorom.

 Ukoliko volite da putujete, obiđite prvo svoju zemlju, a zatim ostatak sveta.

PROČITAJTE JOŠ: