mlečni put, Jelouston, zvezde, nebo, kosmos
Shutterstock
mlečni put, Jelouston, zvezde, nebo, kosmos

Shutterstock

mlečni put, Jelouston, zvezde, nebo, kosmos, Foto: Shutterstock

Kada su u pitanju nacionalni parkovi, oni u prirodnoj baštini svake zemlje zauzimaju specifično mesto. Jedan od njih, Josemiti, koji je ujedno i najstariji na svetu, s obzirom na to da je osnovan davne 1872. godine, odavno je na meti fotografa zbog svoje lepote. Tako je Dejvid Lejn, poreklom iz Kanzasa, proveo četiri meseca fotografišući Mlečni put iznad ovog parka koji se prostire na preko devet kilometara dugom području, a ono što je zabeležio, u najmanju ruku će vas ostaviti bez daha:

Nacionalni park „Jelouston“ je prvi nacionalni park na svetu i veći je od nekih država u SAD-u, a svojim prirodnim lepotama privlači turiste širom sveta.

Jeloustoun je nacionalni park Sjedinjenih Američkih Država koji se prostire na 2 miliona hektara i zauzima područje tri zapadnoameričke savezne države: Vajoming, Montana i Ajdaho. Američki kongres ga je 1872. godine proglasio za prvi Nacionalni park.

Nacionalni park „Jelouston“ je veći od nekih država u Americi, a 90 odsto parka predstavlja netaknutu prirodu. Njegovu površinu čine prelepi divlji predeli, 17 reka, kanjon dugačak 32 kilometra, nepregledne doline i pašnjaci koji prehranjuju preko 4.000 bizona. Pod zemljom se nalazi jedan od najvećih vulkana na svetu.

Pre oko 640.000 godina erupcija vulkana je stvorila park ostavljajući na površini gejzire, termalne izvore i ostale geotermalne karakteristike koje na godišnjem nivou privuku oko 3 miliona turista.

Ipak, ne treba zaboraviti da oko 6.5 kilometara pod zemljom teče preteća uzavrela magma, čiji volumen može da popuni ogromno jezero Mičigen čak 3 puta. Prvi put je na površinu izašla pre oko 640.000 godina i od tada niko ne zna sa sigurnošću kada će se i da li će se to ponovo desiti.

Naša preporuka