Ostrvo Sentinel
Tanjug / AP
Ostrvo Sentinel, Foto: Tanjug / AP

Tako su domoroci, 2004. godine gađali strelama helikopter koji je nadgledao ostrvo nakon cunamija, a 2006. godine su nastradala i dva ribara, jer su se slučajno našla na njihovom ostrvu. Od poslednjeg incidenta prošlo je dvanaest dana.

Tada je američki misionar Džon Alen Čau (27) ubijen strelama. Njega su ubili ljudi iz izolovanog plemena, a napad nije bio, kako mnogi kažu, simptom "divljaštva" ovih ljudi. Njihovo neprijateljstvo prema strancima je, zapravo, duboko ukorenjeno.

Ova paranoja se može pratiti do Morisa Vidala Portmana, britanskog pomorskog oficira i njegovih kolonijalnih saradnika, koji su do kraja 19. veka stvorili toksičnu opsednutost prema domorodačkim ljudima sa Andamanskih ostrva, uključujući i Sentinelce. Portman je zabeležio svoj pristup ljudima sa ovih ostrva u svojoj knjizi Istorija naših odnosa sa Andamancima iz 1899. godine.

Kroz njegov rad sa civilnom službom Andamanskih ostrva, kontakt sa lokalnim stanovništvom započeo je kao naivni pokušaj dokumentovanja i "civilizovanja" starosedelaca, međutim, ovaj odnos je brzo skliznuo i pretvorio se u kidnapovanja, smrti, bolesti i grozne fotografije.

Jedan paragraf konkretno govori o njegovoj poseti Severnom Sentinelu sa grupom britanskih, indijskih i burmskih osuđenika u januaru 1880. godine, gde opisuje sela, oružje i alate Sentinelaca. Sve se čini nekako staromodno, sve dok nije opisao svoje drugo putovanje na ostrvo, nekoliko dana kasnije kada su naišli na domorodačku porodicu u gustoj šumi. Razumljivo, uplašen od ovih neučekivanih stranaca, urođenik je izvukao svoj luk i borba je počela.

"Uhvatili smo troje nepovređenih i odneli ih na brod", napisao je Portman. Grupa je zatim odvedena u Port Bler, glavni grad ostrva Južni Andaman, "u interesu nauke". "Ubrzo su oboleli, a starac i njegova žena su preminuli. Četvoro dece je poslato nazad u svoj dom sa brojnim poklonima", dodao je Portman.

Navodi se i da je Portman, pored fotografisanja muškaraca sa Andamanskih ostrva u homoerotskim pozama kao predmeta klasične skulpture, takođe unosio njihova tela u katalog sa "opsesivnim fokusom na genitalije".

Nedavni akademski rad na ovu temu opisuje Portmanovu opsednutnost domorodačkim narodima kao "kolonizatorski nagon za kontrolom delikventskih fantazija".

"To je samo pretpostavka", kaže grupa za domorodačka prava Survival International, i pitaju se da li je ovo iskustvo moglo da dovede do kontinuiranog neprijatelljstva Sentinelaca prema strancima.

Indijske vlasti su pokušale da stupe u kontakt sa ovim sratosedeocima tokom sedamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, kada je i naučeno dosta toga o njihovoj kulturi sa minimalnim sukobima. Nakon protesta za ljudska prava i lokalnih pristalica, ova putovanja zvanično su zaustavljena.

PROČITAJTE JOŠ: