Planovi za razvoj turizma na planini Jadovnik: Biće obnovljena putna infrastruktura, izgradiće se pešačke staze
alo.rs
Slapovi Sopotnice
Slapovi Sopotnice, Foto: RINA

Slapovi Sopotnice i veličanstven vodopad, koji su smešteni na obroncima planine Jadovnik, još 2005. godine proglašeni su za zaštićeno područje. Ove godine upravo taj lokalitet bio je jedan od najposećenijih, a za narednu godinu planirana su velika ulaganja, kako bi turisti imali kompletan sadržaj i bolji prilazni put.

„Putna infrastruktura će biti obnovljena, a svim gostima biće omogućen lakši prilaz do ovog dragulja prirode. U planu je izgradnja pešačkih staza i stambenih objekata. Upravljač ovog područja je Planinarski klub „Kamena gora“, a povodom jubileja spremili smo i izložbu prostornog plana upravljanja, pa će se preko mapa i snimaka iz vazduha jasno videti kako je zamišljen razvoj Sopotnice“, rekao je koordinator spomenika prirode Slapovi Sopotnice Dragan Petrić.

Sa Elektrodistribucijom iz Prijepolja sklopljen je dogovor oko izmeštanja jednog voda koji se nalazi na velikom platou i u velikoj meri ruži ceo taj prostor.

„Prvih pet godina članovi kluba „Kamena Gora” volonterski su upravljali ovim spomenikom prirode i za to vreme ga očistili od smeća i uredili brojne lokacije. Sopotnicu krase i brojne vodenice koje čuvaju od zaborava zanat vodeničara. Živi svet je veoma raznovrstan, a teži se ka tome da ovo postane zaštićeno područje na najvišem nivou i kao takvo postane i član evropskih i svetskih organizacija“, rekao je Petrić.

Selo Sopotnica nalazi se na 20 kilometara od Prijepolja, a istoimena reka oduvek je bila izvor života. Na njenim obalama već decenijama unazad žitelji su podizali vodenice koje su hranile na stotine gladnih usta. Naziv je dobila po glasnom sopoćanju koje se nadaleko čuje i njena voda toliko je čista da može da se pije.

Ambijent od kog zastaje dah
Ambijent od kog zastaje dah, Foto: RINA

Zahvaljujući rastvorenim krečnjačkim stenama, voda i sunce stvaraju sigu – kamen koji nastaje taloženjem kalcijum-karbonata na mahovini i lišću. Ona je mekana pa su je vrlo često koristili vredni neimari, tako da su od sige sa Sopotnice građeni srednjovekovni manastiri Mileševa, Davidovica, Sopoćani, ali i čuvena ćuprija na Drini. 

Legenda kaže su se nekada davno ovde naselili stanovnici bezvodnih delova oko Sjenice. Međutim, posle nekog vremena jedan jedini izvor koji je se ovde nalazio je presušio. Bog je nesrećni narod pitao da li žele sreću ili vodu, a oni su odgovorili da im je za sreću potrebna samo voda i tako je ona potekla na sve strane.

Pročitajte još: