PUTUJTE SVETOM, ALI TELEFONOM I UŠTEDITE NOVAC Prekrasni spomenici ili moderna arhitektura: 10 virtuelnih obilazaka zgrada koje vredi videti!

Zbog pandemije koronavirusa i dalje moramo ostati zatvoreni kod kuće. Ali to ne znači da ne možete putovati malo, barem virtuelno. Na primer, idite u virtuelni obilazak zanimljivih zgrada

Kasa Batllo, španija, građevina
Kasa Batllo, španija, građevina, Foto: Shutterstock

Bilo da se radi o istorijskim spomenicima u obliku raznih hramova ili palata, ili o modernim zgradama savremenih graditelja, arhitektura je ljude fascinirala od pamtiveka. Nažalost, trenutna situacija sa pandemijom ne dozvoljava putovanja, ali nemojte očajavati. Ako ste ljubitelj zanimljivih zgrada, isprobajte jednu od 10 virtuelnih tura koje je objavio The Guardian . Možda ćete ovde pronaći inspiraciju za sledeći odmor.

1. Sultan Hassan Moskue (Egipat)

Sultan Hassan Moskue, egipat, džamija
Sultan Hassan Moskue, egipat, džamija, Foto: Wikipedia

Džamija u Kairu, glavnom gradu Egipta, jedan je od najvažnijih spomenika ikada. Zgrada datira iz 14. veka i posetioce privlači uglavnom raskošnom dekoracijom. Detaljni mermerni mozaici, mukotrpni minareti i monumentalna bronzana vrata čine džamiju sultana Hasana jedinstvenim delom. Možete je posetiti na ovom linku.

2. Kuća Ane Klevska (Velika Britanija)

Ovu kuću je kupila Ana Klevska od Henrija VIII. u okviru nagodbe za razvod braka 1540. Obilazak započinje u bašti, a zatim vas vodi do zgrade, koja takođe pokazuje svoj status istorijskog spomenika sa starinskim nameštajem. Možete ući u kuću putem ovog linka.

3. Versajski dvorac (Francuska)

versajski dvorac, palata, francuska
versajski dvorac, palata, francuska, Foto: Shutterstock

Versajska palata jedan je od najtraženijih istorijskih spomenika u Evropi. Sada sve možete imati za sebe, čak i ako je to samo u virtuelnom obliku. Tokom predstave možete se diviti baroknim slikama na plafonima ili u ogledalnoj sali, koja ima 357 ogledala. Obilazak možete pronaći na ovoj veb stranici.

 4. Gradska palata (Indija)

Muzej Albert Hall, indija, gradska palata
Muzej Albert Hall, indija, gradska palata, Foto: Wikipedia

2019. godine mladi maharadža iz Padmanabh Singha ustupio je Airbnb-u jednu od soba u gradskoj palati za 6.000 funti po noći. Sada, međutim, možete posetiti prekrasno uređenu i ofarbanu palatu koja je sagrađena 1920-ih i 1930-ih, putem virtuelne turneje.

5. Palata Golestan (Iran)

Golestan palata, iran
Golestan palata, iran, Foto: Wikipedia

Dinastija Kajar vladala je Persijskim carstvom od 1785. do 1925. Grad Teheran izabran je kao idealno odredište za izgradnju palate. Jedna je od najstarijih palata u Teheranu, a takođe je i UNESCO-ovo svetsko nasleđe. Iako je obilazak malo teže kontrolisati , poseta Palati Golestan se isplati.

6. Kasa Batllo (Španija)

Kasa Batllo, španija, građevina
Kasa Batllo, španija, građevina, Foto: Shutterstock

Kuća Batllo je jedna od popularnih turističkih atrakcija Barselone. To je građevina čiji su oblici inspirisani kostima i lobanjama. Dizajnirao ga je Antoni Gaudi 1904. godine, a zahvaljujući virtuelnom obilasku možete ga videti od najnižeg sprata do potkrovlja i terase.

 7. Taliesin (SAD)

Taliesin, sad
Taliesin, sad, Foto: Shutterstock

Frank Lloid Vright bio je jedan od najvažnijih arhitekata u istoriji Sjedinjenih Država. Stvorio je ovu vilu u američkoj državi Viskonsin, inspirisan uglavnom bojama i terenom zemlje. Njegovu konstrukciju sa velikim prozorima i vanvremenskim materijalima možete videti na ovom linku.

8. Dominion Tover (Rusija)

Dominion Tover u Moskvi delo je dizajnera po imenu Zaha Hadid. Ova nedavno preminula arhitekta bila je ljubiteljka zanimljivih oblika, što je vidljivo i na ovim kancelarijskim prostorima iz njene radionice. Spolja, teško da bi primetio zgradu, ali njen dizajn enterijera zaista vredi posetiti, makar i samo putem virtuelne turneje.

9. zamak zaljubljen u vetar (Bugarska)

Bugarski biznismen i bivši rvač Georgi Tumpalov počeo je da gradi svoj san 1996. godine. To je palata iz bajki u srednjovekovnom stilu, gde ćete naći mnogo ukrasa i ekscentričnih detalja. Virtuelna tura vodiće vas ne samo do soba palate, već i do bašte ili vinskog podruma.

10. Bubble House (Australija)

Bubble House,Australija
Bubble House,Australija, Foto: Shutterstock

Nedaleko od australijskog grada Brizbejna nalazi se tako nekonvencionalna zgrada. Njegov autor je arhitekta Graham Birchall , koji je dizajn stvorio kao svoje poslednje studentsko delo 1980-ih. Tada je proveo 10 godina realizujući gradnju i zahvaljujući tome ovu kuću sada možete virtuelno videti iz mehurića .

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi