Avala je omiljeno izletište svih Beograđana
promo
Avala je omiljeno izletište svih Beograđana

promo

Avala je omiljeno izletište svih Beograđana, Foto: promo

Jedna od čak 19 parkovskih šuma Beograda je i Miljakovačka. Nalazi se iznad naselja Miljakovac, 10 kilometara od centra grada. Lako ćete stići do nje nekom od gradskih linija: 37, 47, 48, 50, 54 ili 59. Miljakovačka šuma je u stvari posed Srpske pravoslavne crkve, a nalazi se u blizini manastira Rakovice. Ova šuma je od 2010. godine zaštićen spomenik prirode, prostire se na skoro 85 hektara, i tu je odlučilo da živi čak 284 životinjskih vrsta. Kroz šumu se prostire zemljana pešačka staza dužine 6 km, i još dve kraće od 2 i 3 kilometra. Piknik zona je opremljena klupama i stolovima, ali je paljenje vatre, naravno, strogo zabranjeno.

Šuma

Tanjug/Filip Krainčanić

Šuma , Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Zvezdarska šuma se nalazi sa obe strane Volgine ulice, samo 5 kilometara od Trga Republike. Prostire se na oko 140 hektara, od čega je 21 hektar uređen kao park, odnosno piknik-zona sa klupama. Planirano je širenje Zvezdarske šume ka severu i jugu, kako bi se stvorio zeleni obruč oko Beograda. Astronomska opservatorija je i dalje tu, zaštićena kao kulturni spomenik. U šumi se nalazi zemljana staza pogodna za pešačenje, trčanje i biciklizam, trim staza sa drvenim spravama, dečje igralište, teren za boćanje… Samo je potrebno da sednete na autobus 65 ili trolejbuse 28 i 40, i stigli ste u prirodu!

Iako nekako deluje dalje, Ada Huja se nalazi samo 4 kilometra od centra grada. Nizvodno od Pančevca, ovo priobalje se prostire sve do Višnjice. Eko-sistem Ade Huje je nažalost ugrožen jer je decenijama služila kao deponija. Međutim, zbog odličnog položaja i lepote ovog mesta, smeće je premešteno, i radi se na obnovi Ade Huje. Planiran je razvoj ugostiteljstva i sporta, a sada se ovde nalaze najveća karting staza na Balkanu, teren za odbojku na pesku, teniski tereni…

Da biste stigli do Bojčinske šume u bloku 45 na Novom Beogradu sedite na 605 i odvezite se do jugozapadne granice Beograda, u Srem, gde se između naselja Boljevaca, Progara i Ašanje, na skoro 630 hektara, prostire močvarna Bojčinska šuma. Zaštićeni je spomenik prirode još od 1965. godine. Zanimljivo je da je ovde registrovano 108 vrsta ptica, što je trećina ukupnog broja vrsta ptica koje žive u Srbiji! Njima ne smeta to što se u Bojčinskoj šumi nalazi letnja pozornica, i mesto je organizovanja raznih manifestacija, poput Bojčinskog kulturnog leta, zatim tradicionalne Parade fijakera… Kad smo kod fijakera, konjički klub ovde drži ponije koje možete jahati. Ovde vas čeka i pešačka staza od 5,6 kilometara, i baš je zgodno što je na kraju te staze etno restoran gde posle šetnje možete da se osvežite

Na severu Velikog ratnog ostrva, na teritoriji Zemuna, nalazi se mala peščana plaža Lido. Ime je dobila po Lidu iz Venecije. Kako je ostatak Velikog ratnog ostrva zaštićen zakonom, Lido nema gde da se širi i do sada investitorima nije bio posebno zanimljiv. Ranije se do Lida dolazilo samo čamcima i brodićima, a od 2000. godine Vojska u letnjim mesecima postavlja pontonski most kojim stižete direktno na plažu, pa se dešava da na Lidu bude prava gužva i obilje kupača. Ipak, Lido još čuva svoj divlji šarm, ovde možete roštiljati, uživati u prirodi, pa čak i kampovati.

 

Pročitajte još: