Ulica Crveni Fenjer u Amsterdamu
printscreen youtube
Ulica Crveni Fenjer u Amsterdamu

printscreen youtube

Ulica Crveni Fenjer u Amsterdamu, Foto: printscreen youtube

Kako je pandemija krenula u martu, Amsterdam je postao grad duhova. Poznati kafići, bordeli, hoteli koji su godinama privlačili turiste širom sveta, bili su prazni.

- Bolno je znati koliko zapravo malo ljudi živi u centru i koliko malo može da ponudi grad lokalnim stanovnicima - rekla je Maša Brugenjekt, iz tamošnje gradske uprave.

- To moramo da promenimo - navela je.

Gradovi i zemlje širom sveta proučavaju šta sve treba drugačije da urade posle Covida 19. Za Amsterdam, u koji 19 miliona turista godišnje donese više od šest milijardi evra prihoda, to će značiti uspostavljanje bolje ravnoteže između posetilaca i lokalnog stanovništva u njegovom centru grada.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema predstavila je plan krajem maja da uradi upravo to. Među merama koje je navela u pismu lokalnom veću uključuje se kupovina imovine i ograničavanje dozvola kako bi se osiguralo da stari grad ne bude samo prepun prodavnica koje prodaju suvenire, kanabis i vafl s "nutelom", već da ima i kompanije u kojima stanovnici mogu da rade, grade i gde mogu žive, žele i prehrambene prodavnice i prodavnice koje njima pružaju usluge.

Lokalna uprava aktivno pokušava da privuče tamošnje kompanije kako bi se preselile u centar.

- Ovde je u proteklih 15 godina došlo do egzodusa kompanija - navodi se.

Ključni deo vladinog plana o promeni slike Amsterdama jeste preseljenje bordela iz starog dela grada i manji broj kafeterija koje služe turiste. To neće biti lako.

Liberalni pristup seksu, drogama i zabavama, a da ne spominjemo stare amsterdamske kaldrmiste ulice, kanale i uske živopisne gradske kućice, grad čine popularnom turističkom destinacijom. Ali tokom godina, kao u Veneciji i Barseloni, poplave posetilaca nadvladale su lokalni život.

Međutim, vlasnici bordela ne žele da odu. Prostitutke koje rade u kvartu sa crvenim fenjerima smatraju to područje, koje je prepuno kamera, kao sigurno mesto, a turiste vide kao njihov najveći prihod prihoda.

Pandemija je jako pogodila njihov posao. Mnogi seksualni radnici vratili su se kući u istočnu Evropu ili nastavili da ilegalno rade. Iako se bordeli ponovo otvoraju u septembru, oni očekuju da će ostvariti samo 30% uobičajenog prihoda, jer turisti uglavnom drže distancu.

Pitanje koje se nameće za gradske vlasti jeste - šta će onda Amsterdam tačno ponuditi turistima, i da li će oni posle tih promena nastaviti da dolaze kao ranije.