Mont Saint Michel, francuska, dvorac
Shutterstock
Mont Saint Michel, francuska, dvorac

Shutterstock

Mont Saint Michel, francuska, dvorac, Foto: Shutterstock

Mon Sen Mišel je stenovito ostrvo sa istoimenim selom starim oko 1300 godina koje se nalazi u kanalu Lamanš, nedaleko od obale Normandije. Ostrvo površine 55.000 kvadratnih metara čuveno je po svom benediktinskom manastiru koji predstavlja jedan od najboljih primera francuske srednjovekovne arhitekture.

Do izgradnje prve crkve u 8. veku, ostrvo je nosilo naziv Mon Tomb jer je izgledom podsećalo na uzvišenje grobne humke. Po legendi koja se vezuje za ostrvo, godine 708. arhanđel Mihailo naredio je biskupu Avranša da ovde izgradi crkvu, na šta on nije pristao pa mu je arhanđel za kaznu izbušio lobanju vrelim prstom.

Lobanja, za koju se smatra da je pripadala pomenutom biskupu čuva se u crkvi u Avranšu, međutim nauka tvrdi da je ona mnogo starija i da potiče iz neolita. Oko dva i po veka kasnije grupa benediktinaca odlučuje da na ovom mestu osnuje manastir. Glavna crkva je završena 1084. godine, dok je izgradnja centralne građevine koju su finansirali kraljevi i vojvode potrajala do sredine 16. veka.

Tokom Francuske revolucije značaj manastira opada, a celo ostrvo biva pretvoreno u zatvor ironičnog imena Mon Libr (Slobodno brdo). Godine 1874. ostrvo je zahvaljujući zalaganju Viktora Igoa proglašeno francuskim nacionalnim spomenikom i tada započinje proces restauracije koji traje do danas.

Mon Sen Mišel povezan je sa kopnom prirodnim mostićem i pre modernizacije je često bio žrtva plime i oseke koji haraju obalom Normandije. Čak je i Viktor Igo jednom zapisao kako su talasi brzi poput galopirajućeg konja. Naime, za samo jedan sekund, talas je u stanju da naraste jedan metar, stvarajući probleme posetiocima koji u velikom broju obilaze hiljadugodišnje mesto hodočašća i turistički biser. Zbog toga se na kapijama sela, pored grba, nalazi i obaveštenje do kad morate da napustite ovo mesto ukoliko ne želite da plivate do obale. U letnjim mesecima to je uglavnom do 19 časova, dok zimi voda počinje da se podiže već u 17.

Na samo par sati vožnje od Pariza, Mon Sen Mišel predstavlja nezaobilazno mesto za ljubitelje istorije, arhitekture, kao i avanturiste kojima poseta selu omogućava da dožive nešto sasvim novo. Procenjuje se da ovo mesto u toku godine poseti čak tri miliona turista, a interesantan podatak je i da je ostrvo sa građevinama jedno od prvih mesta koje je uvršteno na Uneskovu listu svetske baštine.

Naša preporuka