Lubenica
shutterstock
Lubenica

shutterstock

Lubenica, Foto: shutterstock

Većina ljudi misli da će zrelu i sočnu lubenicu moći da odabere samo na osnovu udaranja u nju, ali nije to baš tako lako. Zapravo, postoji veliki broj onih koji ne zna kako da odabere savršenu lubenicu, posebno zato što je veoma teško da samo na osnovu spoljašnjeg izgleda zaključimo kakva je njena unutrašnjost. Mi smo za vas ispitali nekoliko pouzdanih metoda koje će vam sigurno pomoći pri odabiru omiljene letnje poslastice.

Pogledajte prvo oblik lubenice

Tražite čvrstu i simetričnu lubenicu bez ogrebotina, udubljenja ili ispupčenja. Uzrok ispupčenja i udubljenja na lubenici mogao je nastati ako biljka nije imala dovoljno sunca ili dovoljno vode. Zato se može dogoditi da baš ta ne bude dovoljno sočna.

Podignite lubenicu

Težina lubenice treba da bude indikator da ona u sebi ima dovoljno tečnosti, a samim tim i zrela. Uporedite težinu te lubenice sa drugom sličnom lubenicom po veličini. Ona za koju mislite da je teža će verovatno biti zrelija.

Tražite žuti trag od ležanja

Svaka lubenica sa donje strane ima žuti trag, koji je nastao jer je lubenica bila ležala na zemlji. Ako je ovaj trag svetlije boje ili beo to znači da lubenica nije dovoljno zrela i da je ubrana prerano. Idealna boja mrlje je tamno žuta.


Proverite boju lubenice

Zrele lubenice imaju mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju verovatno nisu dovoljno zrele.

Kucnite na kraju

Pravilno korišćenje ove tehnike je veoma teško za savladati, ali ona je vrlo popularna kod nas. Kucnite u lubenicu prstima, a morate čuti da ona „zvoni“. Ako je zvuk tup i dubok to će značiti da lubenica nije zrela.