Mobilni telefon
Alo!/ Rajko Ristić
Mobilni telefon

Alo!/ Rajko Ristić

Mobilni telefon, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Oni koji puno vremena provode ispred ekrana pametnog telefona su impulsivniji: to podvlači nemačka studija objavljena u PLOS ONE prema kojoj ovaj trend naročito važi za one koji koriste društvene mreže i igre. „Obe aplikacije nude kratkoročne nagrade“, Tim van Endert, jedan od istraživača , objašnjava za CNN : „u obliku lajkova u slučaju društvenih mreža, bonusa i nagrada u slučaju igara“.

Provođenje puno vremena na pametnom telefonu, posebno naglašeno za društvene medije i igre, čini vas impulsivnijim i spremnijim da prihvatite male, ali trenutne nagrade

ŽELIM SADA!

Studija je ispitala stotinu dobrovoljaca sa svojim pametnim telefonima, procenjujući njihovu samokontrolu i njihovu spremnost da prihvate trenutne nagrade ili ne. Ispostavilo se da su oni koji su više vremena provodili ispred ekrana skloni da odmah prihvate male nagrade, za razliku od onih koji su manje zavisni, sa većom samokontrolom i spremni da čekaju duže da bi dobili veće nagrade.

ZALEPLJEN ZA EKRAN

Iz studije su se pojavila još dva zanimljiva aspekta: prvi, da je većina učesnika (71%) precenila vreme upotrebe svog pametnog telefona; drugo, da je u nekim slučajevima vreme provedeno ispred ekrana prelazilo deset sati dnevno. „Iznenadio sam se koliko vremena neki ljudi provode na društvenim mrežama i u aplikacijama za igre“, rekao je van Endert.

VEZE

Tokom godina, nekoliko studija je pokazalo da je sklonost ka preferiranju malih, kratkoročnih nagrada znak negativnog ponašanja; Prekomerna upotreba mobilnih telefona bi stoga bila indirektno povezana sa štetnim izborima, poput upotrebe droga ili zavisnosti od alkohola i kockanja.

Iako rezultati ove studije upozoravaju one koji su svesni da su impulsivni na rizike od prekomerne upotrebe pametnih telefona, oni takođe pružaju političarima izvor razmišljanja koji će građane usmeriti na razboritu upotrebu tehnologije.

Naša preporuka