Priština, Albanci, Kosovo
Tanjug
Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

Bela kapa jedna je od prvih asocijacija na Albance i njihovu tradiciju. Ipak, za mlade generacije ona je polako postala deo istorije, pa je na ulicama najvećih gradova na Kosovu sve teže videti keče na glavi.

BBC na srpskom u Pustom selu kod Mališeva otkriva ko danas nosi tradicionalnu albansku kapu na Kosovu, a ko je i dalje pravi u Prizrenu. 

- Keče je za mene odlika nacionalnog identiteta. Znali smo da je neko Albanac po tome što nosi keče. Oduvek sam voleo belu kapu. Neko vreme sam radio u Beogradu, tada je nisam mnogo nosio. Kada sam se vratio, čim sam izašao iz voza izvadio sam keče iz kofera i stavio ga na glavu - otad ga nosim - kaže Tahir Krasnići, iz Pustog sela.

Albanci, Priština

EPA

Albanci, Priština, Foto: EPA

Ali kada belu kapu pokuša da stavi na sinovljevu glavu...to ne ide baš tako lako.

- Moja generacija, prijatelji i ja smo mladi, mi ne nosimo keče. Ponekad ga nosimo na svečanostima i svadbama, iz zabave - kaže Ljiman Krasnići, Tahirov sin.

- Kada vidim da neko nosi keče, to izaziva posebno poštovanje, ustupim mesto. Kada sam kod kuće imam jednu stariju kapu koju nosim. Ali sada sam ovu stavio specijalno zbog vas - kaže Tahir Krasnići.

Zato je važna tajna koja se već 110 godina čuva u porodičnoj radionici. 

Hrvati i Albanci zajedno vređaju Srbiju

Printscreen: Youtube

Foto: Printscreen: Youtube

- Najvažnije je da bude dobra vuna. Što je mekanija, kapa je bolja. Pere se više puta, a na kraju se beli. Tako postaje bela. Mi mu dajemo oblik, imamo kalupe. Svojim radom ga učvršćavamo, a dodamo i mali učvršćivač. Kad se isprlja, ljudi ga donose nama, a mi ga ponovo operemo. Tako dobijaju polunovu kapu - kaže Nađi Đurđalo iz Prizrena, proizvođač belik albanskih kapa, poznatijih kao keče.

Jedno keče prodaje se za pet evra, ali je potražnja sve manja.

Jedanaest godina nakon proglašenja samoproklamovane tzv. nezavisnosti, "Kosovo" je navodno priznalo više od 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 116 zemalja, ali Beograd smatra da ih je daleko manje. Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

"Kosovo" je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.