Baba Vanga
Printscreen/YouTube
Baba Vanga

Printscreen/YouTube

Baba Vanga, Foto: Printscreen/YouTube

Bugarska proročica Vangelija Pandeva Dimitrova, poznatija kao Baba Vanga, ostavila je iza sebe neka od najtačnijih proročanstava o budućnosti čovečanstva koji se i danas tumače, ali je malo poznato da je samo nekoliko trenutaka pred smrt prorekla nešto što se tiče sudbine cekokupnog čovečanstva.

Navodno je predvidela bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine, smrt bugarskog cara Borisa koji ju je posetio godinu dana pre svoje smrti, zemljotres u Skoplju, otmicu italijanskog premijera Alda Mora, tačan datum smrti svoga muža, napada na Kule bliznakinje u Njujorku. Smatra se da je oko milion ljudi od nje tražilo pomoć.

Poslednjih godina života Vanga je živela u maloj kući u bugarskom selu Rupite, jer je, prema rečima rodbine, ovo područje smatrala izvorom energije i crpela je snagu iz nje. Investirala je u izgradnju kapele „Sveta Petka Bugarska“ u tom mestu.

Umrla je 11. avgusta 1996. godine, a malo je poznato da je i u trenucima pred smrt imala poruku za generacije koje dolaze. Njene poslednje reči bile su:

"Doći će vreme čuda kada će nauka napraviti velika otkrića na polju nematerijalnog."

Tačno u 9:20 kada je bugarska proročica napustila ovaj svet kazaljke na zidu njene sobi su se zaustavile.