sveštenik, poljska
YouTube prin.screen
sveštenik, poljska, Foto: YouTube prin.screen

Suspendovani sveštenik nadbiskupije Malopoljske Piotr Natanek održao je nekoliko beseda tokom uskršnjih bogosluženja, čime je slomio neizvesnost. U jednoj od svojih beseda izneo je nekoliko nečuvenih tvrdnji o vantelesnoj oplodnji, nazivajući ih "Životinje".

Tokom ovogodišnjeg Uskrsa, bivši sveštenik Piotr Natanek rekao je dve poruke, koje su postavljene na kanalu Ahael na Jutjubu.

Fragment u kojem Natanek govori o deci sa vantelesnom oplodnjom pogodio je društvene mreže.

„Dete začeto iz epruvete, osim Boga, je proizvod, a ne biće“, grmeo je bivši sveštenik, dodajući da je takvo dete „životinja, a ne biće“.

Reči suspendovanog sveštenika brzo su se raširile Internetom naišavši na oštre kritike. Na kontroverznu „propoved“ se, između ostalog, pozivao i Adam Sejnfeld, senator Građanske koalicije.

- Ignorišem da li već postoji reakcija crkvenih vlasti po ovom pitanju, ali ... Pitam se da li i ovde imamo posla sa kršenjem zakona - napisao je senator na Tviteru.

Ovo nije prvi put da reči bivšeg sveštenika Petra Pitera Nataneka izazivaju negodovanje - pažnju su privukle njegove besede , koje se, između ostalih, javljaju kao rezultat farbanja noktiju ili čitanja knjiga o Harriju Potteru.

2011. godine kontroverznog sveštenika suspendovao je krakovski nadbiskup kardinal Stanisłav Dzivisz zbog propovedanja stavova koji nisu u skladu sa zvaničnim naukom Crkve. Uprkos mnogim zabranama i kritičkim izjavama crkvenih arhijereja o njemu, on nastavlja svoju pastirsku aktivnost. Piotr Natanek ne može da obavlja svešteničke funkcije, uključujući slavljenje mise, ali to ga ne sprečava da drži kontroverzne „besede“.

Otac Natanek - Uskrs 2021

Natanek se u svojim uskršnjim argumentima osvrnuo i na proteste zbog pooštravanja zakona o pobačaju u Poljskoj:

Oni koji su vrištali na ulicama poljskih gradova: abortus, abortus, vapili: razapnite ga i jasno su rekli: Satana je naš gospodar.

U opširnom govoru Piotr Natanek je takođe podelio svoje stavove o koronavirusu, ističući da je Psalam 90 najbolja vakcina protiv njega.

6. januara 2012. Stalno veće poljske episkopije upozorilo je katolike da se ne okupljaju oko suspendovanog sveštenika i podržavaju ideje koje je on proklamovao. Međutim, kao što vidite, još uvek postoje crkve koje posuđuju propovedaonice Piotr Nataneku i omogućavaju mu da govori okupljenim vernicima.