Hrana, deca, pod
Shutterstock
Hrana, deca, pod

Shutterstock

Hrana, deca, pod, Foto: Shutterstock

Pravilo "5 sekundi" u principu kaže da svaku hranu koja padne na pod, možete bezbedno jesti ukoliko je podignete u roku od pet sekundi.

Da li ste se nekada oslonili na pralvilo "5 sekundi"?

 

Antoni Hilton, matematičar koji je sproveo istraživanje na tu temu, otkrio je kako je mogućnost zaraze mala ako pojedete hranu koja je pala na pod ali da je sigurnije takve stvari ne jesti. Razloga je više.

Prvo, mokre i lepljive namirnice poput kuvane testenine i lepljivih bombona na sebe odmah navlače bezbroj bakterija, a njih, logično, nikada nije dobro unositi u organizam.

Drugi razlog koji je naveo jeste vrsta poda. Većina misli kako su tepisi ti koji sadrže grinje i bakterije, pa im se gadi da pojedu hranu koja je pala na njih, ali zapravo greše.

Bakterije

Shutterstock

Bakterije, Foto: Shutterstock

Bakterije napadaju hranu istog trenutka kada ona dodirne pod, tako da čuvenih pet sekundi jednostavno nije vreme koje je njima potrebno da uprljaju vaš omiljeni zalogaj.

Pročitajte još: