RAZBIJAMO MIT Čuveno pravilo "5 sekundi" je najbolji izgovor. Da li znate šta znači?

Mnogi ljudi misle da je ova teroija istinita, i bilo bi veoma korisno da je tako ali istraživanja su pokazala da je se na njega ne možemo osloniti.

Hrana, deca, pod
Hrana, deca, pod, Foto: Shutterstock

Pravilo "5 sekundi" u principu kaže da svaku hranu koja padne na pod, možete bezbedno jesti ukoliko je podignete u roku od pet sekundi.

Kada su naučnici upitani da potvrde ili opovrgnu ove tvrdnje kratko i jasno odgovorili su da je reč o izmišljotini.

Da li ste se nekada oslonili na pralvilo "5 sekundi"?

Ukupan broj glasova: 89

  • Ne, to pravilo zvuči neverovatno: 52% (46)
  • Da, ali samo u veoma retkim situacijama: 48% (43)

Antoni Hilton, matematičar koji je sproveo istraživanje na tu temu, otkrio je kako je mogućnost zaraze mala ako pojedete hranu koja je pala na pod ali da je sigurnije takve stvari ne jesti. Razloga je više.

Prvo, mokre i lepljive namirnice poput kuvane testenine i lepljivih bombona na sebe odmah navlače bezbroj bakterija, a njih, logično, nikada nije dobro unositi u organizam.

Drugi razlog koji je naveo jeste vrsta poda. Većina misli kako su tepisi ti koji sadrže grinje i bakterije, pa im se gadi da pojedu hranu koja je pala na njih, ali zapravo greše.

Bakterije
Bakterije, Foto: Shutterstock

- Laminat i pločice mnogo su gora površina na koju hrana može pasti, imaju više bakterija. Kuhinjske površine pune su bakterija pa ih treba redovito čistiti, a najveći neprijatelj su naše ruke – obavezno ih perite pre svakog obroka.

Bakterije napadaju hranu istog trenutka kada ona dodirne pod, tako da čuvenih pet sekundi jednostavno nije vreme koje je njima potrebno da uprljaju vaš omiljeni zalogaj.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi