naučnik, cigla, električna energija
YouTube prin.screen
naučnik, cigla, električna energija

YouTube prin.screen

naučnik, cigla, električna energija, Foto: YouTube prin.screen

Možda je najviše iznenađujuće pretvoriti cigle od kojih su napravljene naše kuće u uređaje za skladištenje energije, zadržavajući električnu energiju za upotrebu kada ne možemo da dodirnemo vetar ili sunce.

Postoji jednostavan način da ciglu, ili bilo koji drugi teški predmet, pretvorite u skladište energije - jednostavno je podignite u gravitacionom polju. Arhitekte takođe sjajno koriste toplotni kapacitet cigle da zadrže dnevnu toplotu za noćnu. Međutim, dr Julio D'Arci sa Univerziteta Vashington, St Louis, ima na umu nešto egzotičnije.

D'Arcijeve cigle su obično crvene ili svetlo smeđe, boju koju im daje hematit, pigment koji ljudi koriste najmanje 73 000 godina. Radeći na hemiji rđe, D'Arci i kolege bili su svesni da hematit može da služi kao elektroda, a porozna mikrostruktura opeke čini ih pogodnim za zadatak.

D'Arci je kroz ovu poroznu strukturu prožimao dve pare. Susret sa hematitom prouzrokovao je da isparavanja stvaraju polimer zvan PEDOT pri taloženju. U tom procesu D'Arci je 8-postotnu hematitnu ciglu pretvorio u superkondenzator sposoban da skladišti naboj i oslobađa ga po potrebi.

On izveštava da je proizvod stabilan poput opeke i maltera, preživljavajući 10.000 ciklusa punjenja i pražnjenja sa 90-postotnom efikasnošću i na njega ne utiču kiša ili temperatura. Svi smo imali iskustva da se komad otmene električne opreme pretvori u ciglu - ko je znao da je i obrnuto tačno?

D'Arci-jeve cigle ne mogu se daljinski takmičiti u gustini energije sa litijum-jonskim baterijama, pa sigurno ne bismo trebali očekivati da one pokreću automobile budućnosti, a kamoli avione. Do sada je sve što je D'Arci uradio sa uskladištenom energijom osvetlilo jednu LED lampicu tokom pet minuta sa tri cigle.

S druge strane, materijali su sigurno jeftini, obilni i mogu služiti svojoj normalnoj svrsi, a istovremeno čuvaju struju. D'Arci predviđa 50 cigli koje pružaju pet sati interventnog osvetljenja nakon punjenja solarnim pločama tokom dana.

"Naš metod radi sa uobičajenom opekom ili recikliranom ciglom, a možemo i sami napraviti cigle", rekao je D'Arci u izjavi , dodajući da su cigle s polica kupljene po 65 centi.

Da bi slojevi cigle u sloju PEDOT postali široko rasprostranjeni metod za skladištenje rasute energije, moraće da nadmaše tradicionalne baterije, novije sisteme akumulatora , pumpani hidro, komprimovani vazduh , dizalice za slaganje betona i mnoge druge opcije. Međutim, s obzirom da su mnogi od njih ograničeni na mestima na kojima se mogu primeniti, D'Arcijeva ideja može biti još jedna cigla u zidu kako bi zaštitila svet koji volimo od rastuće plimske promene.