Donald Tramp i Si Đinping
Tanjug/AP
Donald Tramp i Si Đinping

Tanjug/AP

Donald Tramp i Si Đinping, Foto: Tanjug/AP

Do sada je za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu prijavljeno 329 kandidata, što je najveći broj do sada i više je nego rekordne 2016. godine, kada je na kraju ukupno bilo prijavljeno 376 kandidata. Kandidat za Nobelovu nagradu je i bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Za sada je prijavljeno 234 pojedinca i 95 organizacija i iako se imena kandidata ne objavljuju, oni koji predlažu kandidate mogu da javno objave ime svog kandidata, pa se tako zna da su među kandidatima ponovo Svetska zdravstvena organizacija, Savez za vakcine (Gavi), Koalicija za inovacije tokom epidemije (Cepi), prenosi Figaro.

Kandidat je ponovo i Donald Tramp, njegov zet Džared Kušner, prestolonaslednik UAE Muhamed bin Zajed el Nahjan, Greta Tunberg, Aleksej Navaljni, beloiruska opozicionarka Svetlana Tihanovska i mnogi drugi. Nedavni događaji u SAD izazvali su talas kritika švedskog establišmenta, a političari sa oba krila političkog spektra osudili su Trampovo odbijanje da prizna poraz. Magnus Ranstorp, vodeći švedski istraživač terorizma, opsadu američkog Kapitola nazvao je „domaćim terorizmom“.

Kandidati za Nobelovu nagradu drže se u tajnosti, a mogu da ih predlože članovi parlamenta i ministri svih zemalja, bivši laureati, univerzitetski profesori. Svoj izbor Nobelov komitet objaviće 8. oktobra.

Naša preporuka