Pariz
Tanjug/AP
Pariz

Tanjug/AP

Pariz, Foto: Tanjug/AP

Nemački i češki naučnici, koji su proučavali uticaj velike dvogodišnje suše na kontinentu između 2018. i 2019., upozorili su da su takvi događaji sedam puta verovatniji do 2100. godine, ako se emisije nastave rasti.

Pročitajte još:

Stručnjaci takođe mogu da ugroze snabdevanje hranom i upozoravaju da će se plantaža pogođena sušom udvostručiti. Evropa se još uvek oporavlja od suše od 2018. do 2019. godine - što je najoštrije stanje. Suša, koja je zahvatila polovinu centralne Evrope, dogodila se tokom dva najtoplija leta.

Kao znak ekonomske štete koju je nanela ekstremna suša, reka Rajna u Nemačku je ovog leta ušla sa opasno niskim vodostajem. To je potaknulo strah da bi isporuka vozila mogla biti ugrožena na najvažnijem evropskom unutrašnjem plovnom putu. Koristeći podatke o klimi iz 1766. godine, naučnici iz UFZ-Helmholc Centra za istraživanje zaštite životne sredine u Nemačkoj utvrdili su da je suša od 2018. do 2019. najgora u porastu. Jedina druga suša koja se približila dogodila se 1949. i 1950. godine, ali ta suša je zahvatila 33 odsto manje područje, navodi se u studiji.

Primenjujući moguće klimatske scenarije, naučnici su utvrdili da su "umerena" smanjenja emisija staklene bašte sa sadašnjih nivoa prepolovila rizik od ekstremnih suša i smanjila pogođena područja za skoro 40 odsto.

U izveštaju se dodaje da su "niske" klimatske projekcije smanjile rizik od ekstremne suše za 90 odsto. Dr Rohini Kumar, jedan od autora studije, rekao je - Važno je da prepoznamo važnost ovih upornih događaja uzastopne godine i da razvijemo holistički okvir za modeliranje rizika.

Preporučujemo: