Astronaut Svemirska šetnja
Profimedia
Astronaut Svemirska šetnja

Profimedia

Astronaut Svemirska šetnja, Foto: Profimedia

Portal CNN Edišn objavio je da Evropska svemirska agencija (ESA) traži nove astronaute. Agencija je zainteresovana za veću raznolikost svog osoblja i zato želi da primi više žena. Uprava je spremna da razmotri zahteve bilo kog dela društva, zamućujući granice povezane sa uzrastom, polom ili prošlošću astronauta.

Zahtevi za podnosioce zahteva

Kandidati treba da budu državljani jedne od zemalja članica ESA, dok je Slovačka jedna od zemalja koja sarađuje sa programom od februara 2015. godine. Visina astronauta trebalo bi da bude između 153 i 190 centimetara i trebalo bi da tečno govori i čita engleski jezik.

U pogledu obrazovanja, ESA zahteva univerzitetsku diplomu iz nauke, inženjerstva ili medicine. Poželjni će biti kandidati koji imaju najmanje 3 godine iskustva u svojoj specijalizaciji. Kandidati treba da budu u dobroj fizičkoj kondiciji, idealno između 27 i 37 godina.

Možete se prijaviti od kraja marta

Zahvaljujući novom projektu, oni takođe traže osobe sa invaliditetom. David Parker, ESA-in direktor za ljudska i robotska istraživanja, predstavio je inovaciju pod nazivom Projekat izvodljivosti parastronauta, koja se fokusira na obuku astronauta sa invaliditetom.

U oktobru je ESA potpisala sporazum o saradnji sa NASA-om usmeren na pojednostavljenje održivog istraživanja Meseca. Rezultat zajedničkog napora trebalo bi da bude mesečeva baza nazvana Artemis Gatevai. Kandidati za posao astronauta mogu se prijaviti od 31. marta do 28. maja na veb lokaciji ESA. Postupak izbora trajaće do oktobra 2022. godine.

Naša preporuka