kutija,poklon
Shutterstock
kutija,poklon

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kutije imaju raznovrsnu i prilično rasprostranjenu upotrebu. Svakodnevno se koriste u najrazličitije svrhe, a primarna upotreba im je zaštita određenih predmeta. Jedna od najlepših, a i prilično čestih upotreba kutija je pakovanje poklona u njih.

Pored toga, kutije same mogu predstavljati poklon, to su dekorativne kutije. Sama kutija, dakle, može predstavljati pravo malo umetničko delo.

Pakovanje poklona u kutije

Retko šta je tako lepo i iskreno kao čin darivanja poklona bez očekivanja ičega za uzvrat. Pokloni mogu biti raznovrsni, ali uvek treba da budu prilagođeni željama i potrebama onoga ko ih prima. Važan deo estetike poklona svakako čini njegovo pakovanje.

Pokloni mogu biti umotani u ukrasni papir, ukrasnu kesu ili kutiju za poklon. Izbor pakovanja može zavisiti od samog poklona; međutim, pakovanje poklona u kutiju je definitivno najbolji izbor iz više razloga:

Kutija će najbolje zaštititi poklon od oštećenja ili lomljenja;
Za poklon koji je upakovan u ukrasni papir se lako može pretpostaviti koji je poklon u pitanju, ali za kutiju nikako, tako da uvek postoji onaj efekat iznenađenja prilikom otvaranja poklona;
Kutija može služiti nečemu drugom i nakon što se poklon otvori. U tom smislu i kutija predstavlja deo poklona.
Pored velikog izbora kutija za poklone, postoji i veliki izbor pakovanja poklona u kutije. Za većinu poklona se koristi teleskop tip kartonskih kutija. Teleskop tip kutije su sastavljene iz dva dela, imaju odvojenu bazu i poklopac. Baza i poklopac mogu biti različitog oblika: kvadratastog, pravougaonog, okruglog, šestougaonog, u obliku srca… izbor je beskrajan.

Vrste pakovanja ovakvih kutija su, takođe, raznovrsne. Možete se odlučiti za jednostavno i klasično pakovanje: jednobojna kutija sa mašnom, ili nekim zanimljivim printom. Ovakve kutije se mogu naći i u kineskim radnjama.

Ukoliko želite da uz poklon iskažete i svoju kreativnost postoji više načina da to učinite, a za početak će vam biti potrebna bela kartonska kutija, ili neobrađena „sirova“ kutija, koja se uvek može naći na internetu.

Kutija sa ukrasnim papirom

Kutija sa ukrasnim papirom je jedna od opcija koju možete iskoristiti i koja je najprostija. Jednostavno potrebno je samo oblepiti kutiju odgovarajućim ukrasnim papirom i sačekati da se osuši.

Pored ukrasnog papira na isti način možete kutiju oblepiti nekim interesantim printom, recimo muzičkom partiturom, isečcima iz novina, zajedničkim slikama ili porukama koje želite da ta osoba pročita. Poruku možete odštampati pa zalepiti ili iseći slova iz novina. U oba slučaja pakovanje će biti lično i sa lepom porukom.

Dekupaž

Dekupaž na kutiji će pokazati da ste kreativni i da ste se dosta potrudili da nekome priredite savršen poklon. Sve što vam je potrebno za dekupaž jeste bela kutija, salvete, akrilni lepak i akrilne boje. Dekupaž na kutiji je sam po sebi odličan i izuzetno kreativan poklon, a kutija može ostati da ukrašava prostoriju i bude nova kutija za nakit ili nešto slično. Lepo ukrašena kutija se ne odbija.

Iscrtana kutija

Oni koji su spretni u crtanju, mogu svoj talenat iskoristiti tako što će istcrtati kutiju markerima u raznim bojama. Dakle, samo pakovanje poklona može biti umetničko delo, koje sasvim sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Mašnu za kutiju možete kupiti zajedno sa kutijom, a i nju možete sami napraviti od traka. Oni koji vole da pakuju poklone što kreativnije mogu sami napraviti mašnu od isečaka iz novina. Izgledaće prilično zanimljivo i nesvakidašnje, s tim što će biti za jednokratnu upotrebu, jer će se papir najverovatnije isecepati prilikom otvaranja poklona.

Kutija uspomena

Kutija uspomena je savršen poklon za one sa kojima ste izuzetno bliski i sa kojima imate mnogo lepih sećanja. Da biste napravili ovakvu kutiju biće vam potrebna obična četvrtasta kartonska ili drvena kutija. Iskoristite neki materijal, recimo, filc da oblepte čitavu kutiju fabričkim lepkom, kada se osuši možete zalepiti traku po sredini kutije. Takođe, na kutiji možete ispisati od koga je i kome je namenjena.

Na unutrašnjem delu poklopca kutije zalepite kovertu u kojoj možete ispisati lepe reči ili staviti par zajedničkih fotografija. Unutrašnjost kutije možete ispuniti predmetima koji vas podsećaju na osobu kojoj je poklon namenjen, kao i predmetima koji simbolizuju vaše mnogobrojne uspomene (pisma, razlgednice, školjke sa putovanja…).

Na vama je da izaberete da li u kutiju uspomena želite ispuniti stvarima koja predstavljaju sećanja na jedno leto, godinu ili celokupno prijateljstvo, ljubavnu vezu, rodbinski ili porodični odnos. Zato na kutiji možete napisati koji vremenski period obuhvata. Primer bi bio: „Srećna Nova 2018. “ od Marka za Milicu.

uspomena,slike

Shutterstock

uspomena,slike, Foto: Shutterstock

Ljubavne kutije

Ljubavne kutije su novi romantični trend među poklonima! Ljubavne kutije su poklon koji morate isprobati za dan zaljubljenih, godišnjicu veze, braka, ili možete pokloniti voljenoj osobi ovu kutiju bez ikakvog povoda.

Treba napomenuti da izrada ovakvih kutija može biti prilično komplikovana, mnogi su čak i napravili zanat baveći se izradom ovakvih kutija, pa ih lako možete naći i naručiti putem interneta i na našim prostorima.

Postoji više vrsta ljubavnih kutija, neke su spljoštene i u sebi kriju manji album sa vešto iseckanim fotografijama. Unutrašnjost kutije možete i izvući i staviti na policu. Kako su zalepljene na karton, neće vam biti potreban ram za fotografije.

Komplikovanije ljubavne kutije dok su neotvorene na prvi pogled izgledaju kao klasične kutije. Mogu biti različitih veličina. Međutim, kada se skine poklopac sa kutije, kutija se „raspada“ otkrivajući svoju unutrašnjost.

U ljubavnoj kutiji se nalazi pregršt džepića, vešto zapakovanih fotografija i porukica, tako da se ne može sve odmah videti. Samo otvaranjem svakog džepića zasebno možete saznati njihov sadržaj. Ljubavne kutije predstavljaju pravi mali lavirint uspomena.

Kutija sa cvećem

Odličan poklon za Osmi mart ili neki drugi praznik je definitivno kutija sa cvećem koju možete i sami napraviti. Ovo je izuzetno romantičan poklon, čija je prednost ne samo njegov lep izgled u kutiji nego i to što će cveće u kutiji duže živeti nego samo cveće u vazi. Razlog tome je cvećarski sunđer koji se stavlja na dno kutije.

Sve što vam je potrebno da biste sami napravili kutiju sa cvećem jeste jedna poveća kutija sa poklopcem, cvećarski sunđer, ukrasni najlon i cveće. Najpre na dno kutije stavite ukrasni papir ili najlon i onda u redove ređajte cvećarski sunđer kojeg prethodno treba dobro natopiti vodom da bi cveće što duže trajalo.

Poređajte cvećarski sunđer na dno kutije. Zatim isecite cveće tako da visina cveta odgovara visini kutije i redom ga ređajte po čitavoj površini. Listove možete staviti između cvetova, što će ulepšati dekoraciju. Možete preklopiti kutiju, a možete je pokloniti i otvorenu.

Cveće će u ovoj kutiji trajati maksimalno dve nedelje. Da biste održavali ovo cveće neophodno je da ga zalivate na par dana, da bi se sunđer ponovo napunio vodom. Cveće se nipošto ne sme stavljati ispod sijalice, jer će tako brže uvenuti.

poklon,cvece,kutija

Shutterstock

 Foto: Shutterstock