Gete
Youtube /Print scren
Gete

Youtube /Print scren

Gete, Foto: Youtube /Print scren

Nemački pisac, političar, pesnik, naučnik, filozof, jedna od najznačajnijih ličnosti evropskog neoklasicizma i romantizma krajem 18. i početkom 19. veka Johan Volfang Gete  imao je brojne ljubavi u životu, Ulrike fon Levecov ‚bila je poslednja žena koju je voleo.

Mislite li da "ljubav ne zna za godine"?

 

Čuveni Gete, kada je ljubav u pitanju, nikada nije mario za godine. Kao 16- godišnjak zaljubio se u tri godine stariju Anu Katarinu Šonkopf. Mesecima se borio za njenu naklonost.

Ani je Gete posvetio 15 pesama i četiri priče.

Godinu i šest meseci tugovao je zbog od prve ljubavi pa nastavio sa studijama u Strazburgu gde se zaljubio u Frederiku Brion. Posle godinu dana veze rešio je da je napusti i ostavi slomljenog srca.

Gete

Youtube /Print scren

Gete, Foto: Youtube /Print scren

Srcu mu je zatim osvojila Ana Elizabeta Šoneman, prelepa devojka od 16 godina, ćerka iz bogate bankarske porodice.

Gete je nakon samo nekoliko raskinuo veridbu sa njom jer se nije osećao dobro u Lilinim krugovima i nije želeo obavezu.

"Moja ljubav ne zna da imam preko sedamdeset" Slavni pesnik se u 73. godini zaljubio u 19- godišnju devojku i ovo su detalji tog zanosa.

Gete je sa Urlike razmenjivao poglede, reči, vodio intelektualne razgovore i ljubio se sa njom na svoj način "Pri ljubljenju nisu bitna usta, usne, već duše."

Konac, crveno, ljubav, magija

Shutterstock, ilustracija

 ljubav, magija, Foto: Shutterstock, ilustracija

Pratio ju je na maskenbalu, na kojem se povredio prilkom pada. Godine su ga ometale u zavođenju, ali nije želeo da odustane boreći se sa mlađim muškarcima koji su osvajali Urlike.

Zaprosio ju je, ali je ona odbila bračnu ponudu, a na samrti naredila da se spale sva pisma koja joj je Gete slao.

U vezi pesnika i Urlike prste je bila umešala i njegova ljubomorna snaja Otilija koja ga po povratku u Vajmar nije puštala iz svojih kandži.

Pročitajte još: