Bogorodica Trojeručica
Public
Bogorodica Trojeručica

Public

Bogorodica Trojeručica, Foto: Public

Ikona je dobila ime u VIII veku. U to vreme se pojavila ikonoboračka jeres, a jedan od njenih najvećih protivnika je bio Jovan Damaskin, tada još svetovnjak. Zato što je pisao protiv ikonoborstva, odsečena mu je desna ruka. Držeći odsečenu u zdravoj ruci, Jovan Damaskin se celu noć molio pred ikonom Presvete Bogorodice da mu isceli ruku kako bi nastavio da piše o poštovanju svetih ikona. I, čudo se zaista dogodilo. U znak zahvalnosti svetitelj je dao zlatarima da iskuju ruku od srebra i da je postave na ikonu.

Njegovom zaveštanju Jovan Damaskin je dodao svoje - da se tom carskom sinu da i ikona Bogorodice Trojeručice.

Bogorodica trojeručica

Srpska pravoslavna crkva

Bogorodica trojeručica, Foto: Srpska pravoslavna crkva

Pet vekova kasnije proročanstvo Svetog Save Jerusalimskog se obistinilo. U lavru je došao srpski monah Sava. Dok se poklanjao svetiteljevom grobu, igumanski štap je pao. Isto čudo se ponovilo i sledećeg dana. Tako su se razrešile sve sumnje monaha da je srpski Sava onaj koga su čekali.

Mnoge priče i čuda vezana su za ovu svetinju. Jedna od njih je vezana za izbor igumana manastira Hilandar. Naime, veliki broj monaha , negde u 15. veku , nije mogao da se dogovori oko izbora igumana. Nesuglasice su pretile da prerastu u pravu svađu , dok se jednoga dana nije čuo glas Bogorodice koji je govorio da je ona igumanija i zaštitnik manastira.

1905. godine izrađena je verna kopija ove ikone na molbu vojske carske Rusije. Rusija je tada bila u ratu sa Japanom i kopija ikone je poslata na front. Nedugo zatim ruska vojska je počela da ređa pobede. Nakon završetka rata ikona je vraćena a danas se nalazi u hramu Svetoga Save na Vračaru.

Pročitajte još: