Ilon Mask
EPA
Ilon Mask

EPA

Ilon Mask, Foto: EPA

Rani naseljenici će živeti u privremenim staništima pre nego što se potraži radikalnije rešenje kako bi se Mars učinio pristupačnijom za život ljudi, kaže Mask u jednoj od svojih nedavnih objava na Tviteru.

Mask se takođe nada da će se do 2050. godine na Marsu naseliti milion ljudi, a kako bi "Crvenu planetu" učinio pogodnijom, predlaže metodu poznatu kao terarizacija. To podrazumeva bacanje atomskih bombi na Marsove polove kako bi se otopile ledene kape i izazvalo ubrzano globalno otopljavanje da bi ljudima bilo ugodnije za život.

​"Život u staklenim kupolama u početku. Na kraju, terarizacija da se podrži život sličan onom na Zemlji", dodaje Mask u svojoj objavi na Tviteru.

Nuklearna bomba

Youtube Printscreen/CanadianForc

Nuklearna bomba, Foto: Youtube Printscreen/CanadianForc

"Terarizacija je isuviše spor proces da bismo mogli da dočekamo njene efekte za svog života. Međutim, možemo da uspostavimo ljudsku naseobinu. Barem će neke buduće civilizacije koje budu putovale svemirom, otkrivajući naše ruševine, biti impresionirane što su ljudi uspeli da stignu tako daleko", smatra Mask.

Nekoliko godina kasnije objasnio je i kako bi mogao da izgleda taj spor način, predloživši da se u orbitu oko Marsa postavi sistem džinovskih ogledala koja bi reflektovala sunčevu svetlost na površinu.

Mars

Shutterstock

Mars, Foto: Shutterstock

Maskovim snovima o transformaciji Marsa zadala je udarac studija objavljena u časopisu Nejčr astronomi u kojoj se tvrdi da "terarizacija Marsa nije izvodljiva pomoću postojeće tehnologije". 

Međutim, izgleda da on ne obraća puno pažnje na te tvrdnje, a na njegovom profilu na Tviteru i dalje stoji slika terarizacije Marsa. "Spejs Iks" takođe, u svojoj onlajn prodavnici i dalje prodaje majicu sa natpisom "Nuke Mars" (bacite atomsku bombu na Mars).

Pročitajte još:

Komentari (1)

Marko

28.11.2020 12:22

Kakva budala živi na ovoj lepoj Zemaljskoh kugli?!Baciti bombu koja će stvoriti uslove za život,a nama ovde smeta otapanje Severnog pola i zbog čega bi bila ogromna šteta,katastrofa. Ako imaš novac,ne znači da si pametan.Marko