Prodavnica, šoping
Alo!/ Masanori Jošida
Prodavnica, šoping

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Pod specijalnom etiketom, ova firma nudi garderobu od organskog pamuka i recikliranih materijala, u mnogim svojim prodavnicama omogućila je reciklažu stare odeće, a eksperimentisala je i sa prepravkama odevnih predmeta i iznajmljivanjem garderobe, navodi CNN.

Ali, da li će takvi napori dati željene rezultate, budući da neki od proizvoda te kompanije koštaju samo pet evra, a ono što nije skupo, brzo se i baci?

Prema jednom istraživanjimu, u svetu svakog sekunda na deponiji ili u spalionici otpada završi stara odeća kojom se može napuniti jedan kamion za odnošenje smeća, a prema drugom, globalna modna industrija proizvodi 8,1 odsto emisije gasova sa efektom zelene bašte.

Sa druge strane, pamuk kao osnovna sirovina u industriji odeće može se proizvoditi na ekološki prihvatljiviji način, uz pretežno oslanjanje na kišnicu, korišćenje plodoreda radi očuvanja kvaliteta zemljišta i ograničenu upotrebu pesticida, ali takav je pamuk pre tri godine činio tek oko 15 odsto ukupno proizvedene količine.

Potrošnja vode poseban je problem, budući da vodeći svetski proizvođači pamuka, poput Indije i Kine, imaju i problema sa snabdevanjem stanovništva vodom a, primera radi, uzgoj pamuka delom je prouzrokovao isušivanje Aralskog mora u srednjoj Aziji, nekada jednog od četiri najveća slatkovodna jezera sveta, navodi CNN.

Prodavnica, šoping

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Proizvođač džinsa Levi štraus stoga je pokrenuo inicijativu sa ciljem da kupce odvrati od čestog pranja njegovih artikala.

Dalje poteškoće leže u tome što nisu svi materijali pogodni za reciklažu, kao i u tome što je odeća koja sadrži zadovoljavajući procenat recikliranih materijala, po pravilu, skupa.

Sve ovo bi moglo da znači da ekonomična reciklaža odeće nije moguća i da iziskuje nova rešenja i tehnologije koje još nisu dostupne, ali H&M time nije obeshrabren.

"Mislim da ne postoji istinska održivost u modnoj industriji, ali gledajući njene ostale predstavnike, vrlo samouvereno mogu da kažem da je H&M jedna od najboljih opcija što se toga tiče", kaže jedan predstavnik ove kompanije za CNN.