Nokti, ruke, prsti
Shutterstock/Ilustracija
Nokti, ruke, prsti

Shutterstock/Ilustracija

Nokti, ruke, prsti, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nutricionistica iz Australije, Fiona Tuk, otkrila je nekoliko promena na noktima koje nikako ne bi trebalo ignorisati i na šta tačno ukazuju.

1. Bele tačkice

Postoji jedna teorija koja kaže da se one javljaju kada nam nedostaje kalcijima, ali iako je to tačno ima i puno drugih uzroka. Nedostatak cinka, loša ishrana, ali mogu biti i posledica konstantnog odlaska na ugradnju noktiju i manikir. Ove probleme vrlo lako možete rešiti promenom hrane koju konzumirate i pauzom od lakiranja noktiju.

U hladnijim danima nokti znaju da poplave i to nije ništa neobično, ne treba brinuti, već staviti rukavice i problem će se rešiti. Sa druge strane, razlog može biti manjak gvožđa u organizmu.

Nokti

Printscreen

Nokti, Foto: Printscreen

3. Ispucali i žuti nokti

Pušačima su neretko nokti žuti, pa čak i blago ispucali, ali ako ste primetili da vam nokti teško rastu i da su postali deblji, to može ukazivati na artritis. Takođe, žuta boja noktiju može biti posledica plućnih bolesti. Ako ovo stanje dugo ne prolazi posetite lekara.

4. Crne mrlje po noktima

Ako ste zgnječili nokat zatvarajući neku fioku ili vam je nešto palo na njega, nemojte brinuti. Stvorio se podliv krvi koji može iz ljubičaste preći u crnu boju, ali proći će. Ipak, ako su se crne mrlje počele javljati odjednom i ne prolaze, hitno posetite lekara jer to može biti znak melanoma, raka kože. 

5. Suvi nokti koji se listaju

Oni obično ukazuju na premali unos vode. Iako se doza koju treba uneti razlikuje od osobe do osobe, potrudite se da pijete vode više nego sada - i mala promena je dobrodošla.