Kju Kluks Klan
Youtube /Print scren
Kju Kluks Klan

Youtube /Print scren

Kju Kluks Klan, Foto: Youtube /Print scren

U ovom periodu Klan je delovao kao teroristička grupa: koristio je mučenje i ubistva (posebno linč), kao i ekonomsku prinudu, ne samo da bi kaznio pojedince koji su  izazivali belu moć, već i da terorišu čitavu populaciju crnih ljudi.

Njihov uspon velikim delom počivao je na izgradnji straha, a to su postigli tako što su ponavljali lažne optužbe, obično o seksualnoj agresiji crnaca na bele žene. Te optužbe su žene uvukle u strah koji je dodatno dao legitimitet njihovom terorizmu.

Kju Kluks Klan

Youtube /Print scren

Kju Kluks Klan, Foto: Youtube /Print scren

Klan je sve do 1920-ih ostao ograničen samo na jug zemlje, kada je eksplodirao u masovni pokret u severnim državama. Podstaknut filmom "Rođenje nacije" iz 1915. godine, koji je prikazivao divlje, zverske Afroamerikance sa namerom da siluje bele žene koje je spasio herojski KKK, sakupio je negde između 3 i 6 miliona članova.

Štaviše, eugeniku, koja je podelila ljude na inferiorne i superiorne kategorije, mnogi akademski stručnjaci prihvatili su kao dobru nauku i zdravstvenu politiku i učila se u većini bioloških udžbenika iz tog perioda - pružajući "naučnu" potvrdu za netrpeljivost.

Glavna strategija Klana bila je izborna. Glasači Klana, izabrali su 16 američkih senatora, desetine kongresmena, 11 državnih guvernera i hiljade državnih i lokalnih zvaničnika; to su bili političari koji su otvoreno davali podršku Klanu, obećavajući da će povratiti Ameriku od "vanzemaljaca", ali su ih i članovi Klana ucenjivali da će ostati bez glasača.

Milioni Amerikanaca, uključujući i bele protestante, i tada su se protivili Klanu. Ali njihove prezirne kritike prikazivale su Klanske ljude kao neobrazovane, zaostale seoske ljude, nepodobne i nesofisticirane.

Međutim, optužbe su bile i lažne i kontraproduktivne, jer je većina članova Klana bila obrazovana, iz srednje klase a ne iz ruralne, a organizacija je napredovala u nekoliko velikih gradova kao što su Detroit, Los Angđeles, Portland.

Međutim, do kraja 1920-ih, Klan se dramatično smanjio, pa je sa čak 5 miliona članova spao na nekoliko stotina hiljada. Gubitak moći dogodio se iznutra: korumpirani lideri su  uhvaćeni pijani ili su optuženi za proneveru, a jedan od njih je osuđen za tako zlobno ubistvo da je izazvao pažnju nacionalnih medija.

Njegov pad nije značio da su ideje Klana izumrle, a neki su se, na primer, pridružili nacističkim grupama.

Danas smo svedoci oživljavanja većine Klanovih vrednosti, a u njihovoj srži je tvrdnja da je jedna rasa (etnička grupa) autentična suština nacije: beli nacionalizam, antisemitizam, islamofobija i neprijateljstvo prema imigrantima počiva na ovoj premisi.

Pročitajte još: