Kleopatra, maska
Shutterstock, ilustracija
Kleopatra, maska

Shutterstock, ilustracija

Kleopatra, maska, Foto: Shutterstock, ilustracija

Slavna kraljica o kojoj danas pričamo nije jedina Kleopatra iz Egipta. Ona je, naime, bila sedma osoba ženskog pola iz dinastije Ptolemejida koja se tako zvala. Njeno puno ime glasilo je Kleopatra VII Tea Filopator.

Mada je Kleopatra rođena u Egiptu, ona je u stvari bila grčkog porekla. Kleopatra je ćerka Ptolemeja XII Auleta, naslednika Ptolemeja I Sotera, vojskovođe Aleksandra Velikog koji je 305. godine p.n.e. postao vladar Egipta.

U spisima grčkog istoričara Plutarha takođe piše da Kleopatra sigurno nije bila među najlepšim ženama svog vremena, ali da je ipak bila neodoljiva muškarcima zbog svog intelekta, šarma i smisla za humor.

U dinastiji Ptolemejida bila je praksa da njeni članovi sklapaju brakove jedni sa drugima kako bi sačuvali "čistotu krvi". Sumnja se da su Kleopatrini roditelji bili brat i sestra, a sigurno se zna da je ona prvo bila udata za svog brata Ptolemeja XIII, a kasnije i drugog brata Ptolemeja XIV.

Budući da nije htela da deli vlast sa njima, ona je ušla u sukob sa obojicom. Ptolemej XIII se navodno udavio u pokušaju da pređe Nil posle vojnog poraza u jednoj bici građanskog rata između njegovih i Kleopatrinih snaga, dok je Ptolemej XIV pogubljen po naređenju slavne kraljice.

Gaj Julije Cezar

Youtube/Printscreen

Gaj Julije Cezar, Foto: Youtube/Printscreen

Kleopatra i Julije Cezar su dve godine bili ljubavnici. U tom periodu ona mu je rodila sina, Ptolemeja XV Cezara, poznatog po nadimku Cezarion, što znači "mali Cezar". U periodu između Kleopatrine smrti i aneksije Egipta od strane Okavijana Avgusta, on je bio jedini vladar na ovoj teritoriji.

Njegova vladavina, međutim, nije trajala dugo, budući da su ga Avgustove snage pogubile 30. godine p.n.e, kada mu je bilo svega 17 godina.

Opšte je poznato da su Kleopatra i Marko Antonije oduzeli sebi život 30. godine p.n.e, nakon odlučujućeg poraza njihovih snaga u borbi sa Avgustovom vojskom u pomorskoj bici kod Akcijuma.

Pročitajte još:

Komentari (1)

dzudza basadzija

10.09.2020 09:44

DOKLE???I KO SU FASCINIRANI???KO IH PLACA I STA JE CILJ DA SE DODJE DO NJENOG ZACECA,PA DA SE,KAKO I DOLIKUJE,NJEN ZIVOT,SKROZ NA SKROZ,DOPRATI DO KOBRE I DRUSTVA?NISTA PROTIV!SAMO PITAM:DOKLE?STA CE COVECANSTVO DOBITI SA TIM???OSIM DA,OTVARANJEM SVIH TIH GROBOVA,GROBNICA....U ATMOSFERU NE ODU NEKE STVARI,ZBOG KOJIH SU SVI ONI POTAMANJENI....???