Ko to tamo peva
Screenshoot Youtube
Ko to tamo peva

Screenshoot Youtube

Ko to tamo peva, Foto: Screenshoot Youtube

Legendarni film "Ko to tamo peva" snimljen je pre 40 godina, a i dan danas ga gledaju svi, i mladi i stari, neki i po pedesti put, i podjednako im je zanimljiv kao i prvi. Brojne zanimljive, široj javnosti nepoznate činjenice vezane su za, po mnogima, neprevaziđeni film jugoslovenske kinematografije, a jedna od njih vezana je za sam kraj ovog legendarnog ostvarenja.

U poslednjoj sceni trebalo je da se pojavi veliki broj životinja, i da njihov beg iz zoološkog vrta predstavlja apokalipsu. Isprečila se, međutim, verovali ili ne - smrt Josipa Broza Tita! Trebalo je da te životinje budu dopremljene iz italijanskog cirkusa, međutim, zbog Titove smrti, sve granice su bile zatvorene, a zbog rokova, nije bilo vremena da se sačeka da sve prođe, jer je film morao u završnu produkciju da bi bio spreman za bisokopsku premijeru - 3. oktobra 1980. godine.

Prvobitno je zamišljeno da film bude savremena priča, TV drama od pedesetak minuta. Odigrava se u autobusu GSP-a, a glavni lik bio je starac koji je krenuo da poseti sina koji služi vojsku u Beogradu. U prvoj verziji film je trebalo da režira Goran Paskaljević, koji je odustao da bi počeo snimanje filma “Zemaljski dani teku”.

Slobodan Šijan je predložio da se scenario promeni i da se umesto televizijskog snimi bioskopski film, na šta je Dušan Kovačević rado pristao. Direktor filma bio je Nikola Popović, koji je ranije radio ogromne partizanske spektakle, poput “Bitke na Neretvi”. On je najviše zaslužan što je “Ko to tamo peva” uprkos početnom odlaganju uopšte i snimljen.

Ni glumačka podela nije onakva kakva je prvobitno bila planirana. Uloga Alekse Simića je ponuđena Miji Aleksiću, koji je prvog dana snimanja obavestio redakciju Dramskog programa da se ne oseća dobro i da ne može da snima. Umesto njega je uskočio Mića Tomić i briljantno odigrao ulogu oca koji ide da poseti sina vojnika. Ulogu Miška Krstića Šijan je prvobitno namenio Bogdanu Dikliću, koga iz matičnog pozorišta nisu pustili na snimanje, pa je naknadno odabran Aleksandar Berček koji je fenomealno odglumio lik mlađeg člana preduzeća "Krstić i sin".

Zanimljivo je i da je izrazito visok momak koji buši gume autobusa - Milovan Tasić – Tasa (214 cm), traktorista iz Inđije i član šampionske generacije KK Radnički sa Crvenog krsta (1973).