porodica
Shutterstock



porodica

Shutterstock

porodica, Foto: Shutterstock

Ako ste mislili da će buđenja noću prestati kada dete ili deca malo odrastu, prevarili ste se. Čak i kada malo odrastu, deca će vas često buditi noću, nekad zbog košmara, a nekad ćete probditi noć nad njima kad se razbole.

A čak i kada se deca ne bude, roditelji brinu za svoje mališane i zbog toga ne mogu baš mirno da prespavaju noć.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Vorviku je pokazalo da su žene te čiji san više trpi. Na uzorku od 4.600 roditelja, pokazalo se da majke izgube više od sata sna u prva tri meseca nakon rođenja bebe, dok za isti period muškarci "žrtvuju" samo 13 minuta sna.

Žene su više iscrpljene nespavanjem sve dok dete ne napuni šest godina, jer im društvo još uvek nameće da one budu te koje brinu i o deci i o kući, pokazuje studija.

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik

Shutterstock, ilustracija

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik, Foto: Shutterstock, ilustracija

Analizirajući spavanje 2.541 žene, 2.119 muškaraca i njihove dece, naučnici su utvrdili dažene u prva tri meseca posle porođaja, kada beba najviše plače i budi se, gube 62 minuta sna u odnosu na period pre trudnoće. Muškarci u istom periodu gube oko 13 minuta sna.

beba, plač

shutterstock

beba, plač, Foto: shutterstock

Dojenje bebe znači u proseku oko 14 minuta manje sna, ali čak i kada dete prestane da doji, mame i dalje manje spavaju nego tate.

U prve četiri godine života deteta, žene izgube oko 41 minuta sna, dok muškarci žrtvuju samo 14 minuta po noći.

Dr Lemola ističe da je činjenica da postoje porodice u kojima očevi češće nego majke ustaju noću kada dete plače, ali da su to ređi slučajevi.

"I dalje je najčešće majka ta koja ustaje, koja žrtvuje svoj san, i to objašnjava zašto mame spavaju manje nego tate", objašnjava dr Lemola.

Ova studija je pokazala i da roditelji gube jednako sna bez obzira na to koliko imaju godina ili novca, a najviše sna gube u prva tri meseca bebinog života.

Pročiatajte još: