korona, pluća
Shutterstock
korona, pluća

Shutterstock

korona, pluća, Foto: Shutterstock

Posle informacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se koronavirus širi vazduhom, sve su glasnije preporuke stručnjaka da se isključi klimatizacija u poslovnim prostorima, navodi se u saopštenju.

Revolucionarno rešenje za ovaj problem, do koga je došla grupa srpskih stručnjaka, radi na principu UVC zračenja u HVAC UVC kanalu kojim se uništava DNK virusa i bakterija, vrši sterilizacija vazduha i ponovno vraćanje tako tretiranog, potpuno čistog vazduha, nazad u prostor.

Ovo rešenje jednostavno se nadograđuje na postojeće sisteme i ima široku primenu u objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom, dodaje se u saopštenju.

Taj inovativan proizvod podržalo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, u okviru akcije sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti kovid-19, "Budi i ti heroj", za koje je preduzeće Propokan Pro d.o.o. dobilo priznanje.

Svoje inovativno rešenje grupa stručnjaka stavila je na raspolaganje Srbiji za vreme krize izazvane pandemijom koronavirusa.

 

Pročitajte još: