ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA Manja je verovatnoća da poginete od pada aviona nego od korone koju ste dobili u njemu

Istraživanja pokazuju da je teoretski manja je verovatnoća da poginete od pada aviona nego od korone dobijene u njemu

Avion
Avion, Foto: Shutterstock

Mogućnost da osoba umre od posledica koronavirusa kojim se zarazila u avionu je veća nego mogućnost da pogine u padu aviona - pokazalo je istraživanje profesora sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu.

Do ovakvog zaključka je došao profesor na Institutu Arnold Barnet, piše američki poslovni list Biznis Insajder. Detalji istraživanja koje se zove "Rizik od COVID-19 među putnicma u avionu: Da li sedište u sredini treba biti prazno", još nisu objavljeni.

Prema ovoj studiji, rizik od zaraze u avionu ipak nije veliki. Istaknuto je da postoji razlika u stepenu rizika u zavisnosti od toga da li neko sedi na srednjem sedištu ili ne.

Prema proceni profesora Barneta, kada neko sedi na srednjem sedištu, rizik zaraze je jedan na 4.300 putnika. Kada to nije slučaj, onda je rizik zaraze jedan na 7.700 putnika.

Iako je pretpostavljena stopa smrtnosti od posledica koronavirusa prenesenog u avionu znatno mala, veća je od mogućnosti da neko pogine u padu aviona. Mogućnost da neko pogine u avionskoj nesreći je jedan na 34 miliona.

Ovo istraživanje je rađeno na osnovu dosadašnjeg broja zaraženih ljudi, koji dolaze iz različitih delova Sjedinjenih Američkih Država u avionima. Takođe su procenjeni efekti nošenja zaštitnih maski i fizičkog distanciranja u avionima. U obzir su uzete mere koje aviokompanije primenjuju u borbi protiv pandemije, kao što je dezinfekcija.

Na osnovu Barnettovih istraživanja, dolazi se do zaključka da među 600.000 Amerikanaca koji putuju avionom, njih 140 se zarazi koronavirusom - čak i ako su svi nosili maske, ali ako su srednja sedišta bila popunjena. Taj broj iznosi 78 ako su srednja sedišta bila prazna.

" data-body-video-id="80482">Mere zaštite od korone

Ranije je u SAD-u raspravljano o tome da li upražnjavanje srednjeg sedišta doprinosi smanjivanju rizika od zaraze. Pa je tako Džoš Ernest  poručio da je upražnjavanje sedišta nije ništa drugo nego "PR strategija".

Sudeći po svemu što se dešava u vezi sa koronavirusom, uključujući i premali broj verodostojnih podataka, veliki broj istraživanja se zasniva na malim uzorcima, te ih je zato možda pametnije računati tek u zanimljivosti.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi