bolnica, korona
pixbay
bolnica, korona

pixbay

bolnica, korona, Foto: pixbay

Brazil je ponovo zabeležio rekordan dnevni porast smrtnosti od koronavirusa. Ministarstvo zdravlja zemlje saopštilo je u utorak da je 4.000 umrlo u poslednja 24 sata. 195 ljudi. U Brazilu je bilo toliko smrtnih slučajeva u jednom danu od početka pandemije.

Poslednjeg dana takođe je pronađeno 86.979 infekcija, tako da se ukupan broj infekcija od početka pandemije povećao na 13.100.580. Ukupno je umrlo 336.947 ljudi. Posle SAD-a, Brazil je druga država na svetu koja je najteže pogođena koronavirusom.

Prema agenciji AFP, postoji mnogo indicija da je pandemija u Brazilu izmakla kontroli lokalnih vlasti. Za samo šest dana u aprilu ova zemlja je zabeležila više od 15.000 smrtnih slučajeva, u proseku 2.000. 757 dnevno. Stručnjaci se plaše još veće katastrofe nego prošlog marta, kada je koronavirus ubio više od 66.000 ljudi.

Bolnice su prenatrpane u većini gradova. U Sao Paulu, najmnogoljudnijem gradu i ekonomskoj prestonici zemlje, autobusi, obično korišćeni za školski prevoz, počeli su da se koriste za prevoz tela. Sve je više problema na grobljima, gde se vrše sahrane danonoćno, takođe noću, jer se nije rešavao stalni priliv novih tela tokom dana.

Uprkos ovoj katastrofalnoj situaciji, predsednik desnice Hair Bolsonaro, koga opozicija i mnogi medicinski stručnjaci dugo kritikuju zbog haotičnog upravljanja pandemijom, nastavlja da izaziva ograničenja epidemije koja su nametnuli gradonačelnici i guverneri država.

Situaciju ne popravlja kampanja vakcinacije, koju specijalisti smatraju presporom. Do sada je prvu dozu primilo skoro 20 miliona ljudi, ili 9,8 odsto. stanovništva, a ostalih 5,8 miliona (2,7%).

"Sa tako visokim potrebama za vakcinacijom, jedini način da se efikasno zaustavi širenje virusa je nametanje potpune blokade, a ne samo delimična ograničenja, u većini država", rekla je Etel Makiel, profesorka na Državnom univerzitetu Espirito Santo.

U utorak je Bolsonaro razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o kupovini, a zatim i pokretanju proizvodnje vakcine Sputnik V u Brazilu.