Košare
Alo!/Vladimir Marković
Košare

Alo!/Vladimir Marković

Košare, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Tokom krvavih borbi na Košarama 1999. godine bilo je i mnogih bizarnih scena, u koje je teško poverovati. Dešavalo se da ljudi sa obe linije fronta zbog guste magle zalutaju u neprijateljske rovove i vrate se u sopstvene, a da ih niko ne primeti.

Košare

Screenshot YouTube

Košare, Foto: Screenshot YouTube

Našim vojnicima koji su se grejali pored vatre blizu granične linije jednom prilikom je prišao čovek u vojnoj uniformi, seo pored njih i kada su ga posle par minuta pitali iz koje jedinice on je odgovorio na albanskom.

Taj pripadnik OVK je zarobljen, a utvrđeno je da se posle jednog od napada dugo skrivao u žbunju, ali je izašao kada je pomislio da su se vratili njegovi saborci.

Karaula Košare

Printscreen/Youtube

Karaula Košare, Foto: Printscreen/Youtube

Ono što je najinteresantnije od svega i što ostavlja upečatljiv utisak jeste podatak da se zbog stalnog prisluškivanja srpskih veza jedan rezervni oficir VJ prisetio američkih Navaho Indijanaca iz Drugog svetskog rata pa je angažovao dvojicu Roma, pripadnika VJ, koji su na svom maternjem jeziku, radio vezom navodili artiljeriju i minobacače.

Vojska

EPA

 Foto: EPA

Zahvaljujući takvoj dovitljivosti, naša vojska je dejstvovala veoma uspešno po neprijateljskim jedinicama koje su pokušavale prodor. Do kraja rata, NATO i OVK nisu uspeli da shvate o čemu se radi, jer niko od njih nije razumeo romski jezik.

Komentari (1)

Vladimir

15.04.2020 13:03

Znamo kakose Amerika oduzila svojim vojnicima iz Navaho plemena. Sta je Srbija uradila za dovitljivog oficira i njegove vojnike Rome? Medalje? Unapredjenja? Penzije?