Aja Sofija mozaik
Youtube/ Smarthistory
Aja Sofija mozaik

Youtube/ Smarthistory

Aja Sofija mozaik, Foto: Youtube/ Smarthistory

Samo nekoliko dana otkako je nekada najveća hrišćanska bogomolja, a do skoro i muzej, ponovo pretvorena u džamiju, infarkt pokosio Osmana Aslana.

Pročitajte još:

Nije grom ali jeste infarkt! Na Svetog Iliju, prvi mujezin otkako je nedavno, ukazom predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, nekadašnji najveći pravoslavni hram "Sveta Sofija" (muzej) pretvoren u džamiju, umro je usred službe!

- Mujezin Osman Aslan koji je služio u "Svetoj Sofiji" kada je počela da funkcioniše kao džamija, iznenada je umro u zgradi od očiglednog srčanog udara. Njegova smrt nastupila je nekoliko dana nakon pretvaranja Aje Sofije u džamiju i muslimanske molitve koja se tamo odigrala - navodi grčki portal "Prototema".

Aja Sofija

Tanjug/AP

Aja Sofija, Foto: Tanjug/AP

Vest je potvrdila i Gradska uprava.

- Izražavamo saučešće porodici i rodbini mujezina Osmana Aslana, koji je preminuo usled infarkta, koji je doživeo tokom obavljanja dužnosti u džamiji Aja Sofiji - navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Aja Sofija

Tanjug/AP

Aja Sofija, Foto: Tanjug/AP

Nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pretvorio nekadašnju Crkvu Svete Sofije u džamiju - koja je još ranije pretvorena u muzej, na mesto mujezina (služitelj džamijski koji muslimane poziva na obaveznu molitvu - namaz) postavljen je Osman Aslan.

Mediji prenose i da je cela Turska u šoku, a da se već ispredaju razne priče. Na našim portalima ali i društvenim mrežama svi su se setili i onog nesrećnika koji je za vreme poslednjeg pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, onako krvnički, lomio krst (izvesni Alem Kurti) koji je, kako tvrde, umro od raka u "najstrašnijim mukama".

Aja Sofija

Tanjug/AP

Aja Sofija, Foto: Tanjug/AP

- Čuo sam da je umro u najvećim mogućim mukama. Znam i da mu je sestra teško bolesna. Bog nije dopustio da sve ono što je radio prođe nekažnjeno. Osim samog sramnog čina lomljenja i bacanja krsta sa svetog objekta, on je bio inicijator mnogih zlodela koje su Albanci radili tih godina. Ruka Božija je uradila da završi ovako, da ovo bude opomena, da se sa svetinjama niko ne može igrati, da ih niko ne može tek tako skrnaviti. Ovo je opomena koje će se dobro setiti i svi Albanci kojima nekad nešto slično padne na pamet - izjavio je tada za beogradske medije - paroh orahovački Velja Stojković, koji služi u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Na ovim prostorima najviše su uništavane baš pravoslavne svetinje.Tokom Drugog svetskog rata, po podacima kojima raspolaže Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, uništeno je više od 400 srpskih pravoslavnih hramova.

Samo na području Gornjokarlovačke eparhije, od 203 crkve i kapele porušeno je 116, a teško oštećeno 39. U Slavonskoj eparhiji uništena su 54 hrama, a teško oštećen 21. Na teritoriji Banjalučke eparhije stradale su 64 crkve, a 21 je oštećena. I tri manastira ove eparhije su preživela znatna oštećenja, a jedan je uništen.

Grafiti UČK: Crkva Svetog Đorđa u Prizrenu brutalno je oštećena

Associated Press

Grafiti UČK: Crkva Svetog Đorđa u Prizrenu brutalno je oštećena, Foto: Associated Press
Šiptari lome krst na crkvi

Youtube

Alem Kurti lomi krst , Foto: Youtube

Hrvati su spalili i dva jedinstvena spomenika srpskog arhitektonskog nasleđa, crkve brvnare u Donjoj Rašenici i Rastovcu, podignute 1709, odnosno 1730. godine. Više ne postoje čak ni njihovi temelji.

Preporučujemo: